verybigimage

Budget: första steget mot en bättre ekonomi

Med en budget kan du få bättre koll på dina inkomster och utgifter. På så sätt kommer det bli enklare för dig att sköta din privatekonomi och ditt sparande. Vi på Lunar uppmuntrar alla att skaffa en budget, oavsett hur din ekonomi ser ut i dagsläget. Här nedan har vi samlat all information du behöver för att komma igång med din budget.

Vad är en budget?

Budget är en slags tabell där du listar hur stora dina inkomster (t.ex. lön, studiemedel, pension) och utgifter är varje månad. På så sätt får du en bra överblick över hur mycket du har att röra dig med varje månad (s.k. disponibel inkomst), samt vad dina pengar går till (utgifter). Detta är själva grunden till vad en budget är och egentligen det enda du behöver veta utan att gå in på specifika detaljer.

Varför är det bra att ha en budget?

För många kan det här med ekonomi kännas jobbigt och kanske till och med lite läskigt. Detta beror i de flesta fall på att man inte vill veta hur mycket man lägger på vissa saker varje månad, och hellre stoppar huvudet i sanden och hoppas att allt löser sig av sig själv. Men om du verkligen vill ta kontroll över din ekonomi så måste du först få en bra överblick över dina utgifter. Du behöver helt enkelt göra en budget.

Genom att få koll på dina inkomster och utgifter kan du planera din ekonomi och dina inköp bättre. Det blir även lättare för dig att komma igång med ett mer strukturerat sparande, samt upptäcka och skära ner på onödiga kostnader. En budget är kort sagt ett bra första steg till en mer välskött privatekonomi!

Inte helt övertygad? Här har vi samlat fem goda skäl till varför du bör skaffa en budget.

Vad behöver jag för att göra en budget?

Alla kan göra en budget, och förutsatt att du inte överlåtit din ekonomi åt någon annan så är det bara du som kan göra din egen, personliga budget. Det är faktiskt varken svårt eller särskilt tidskrävande. Åtminstone inte om du håller din budget på en någorlunda basic nivå.

När du ska skapa din budget kommer du långt på bara ett excelark och ditt kontoutdrag. Men för att göra det hela ännu enklare rekommenderar vi såklart att använda sig av Lunar-appen och vår budgetfunktion.

Att göra en budget handlar till största del om att lista alla dina utgifter och kostnader, samt att dela upp dem i nödvändiga (fasta) utgifter och rörliga kostnader. Glöm inte sparandet!

Här har vi samlat några olika exempel på hur en budget kan se ut. Dessa kan du använda som inspiration när du gör din egen hushållsbudget.

Vilken typ av budget är bäst för mig?

När man talar om budgetar bland privatpersoner så är det i första hand månadsbudget som många tänker på. Självklart kan man göra års-, kvartals- och veckobudget om man vill, men för enkelhetens skull rekommenderar vi att du håller dig till månader. Detta då de flesta får en månadslön, samt att de flesta räkningar betalas per månad.

Du kan också välja att göra separata budgetar för till exempel matkostnader, fritidshus och renoveringar. På så sätt kan du styra dina inköp och utgifter mer i detalj och du slipper otrevliga överraskningar när kostnaderna plötsligt drar iväg. Detta är särskilt viktigt om du nyss flyttat hemifrån eller av andra skäl lever på små marginaler.

Här har vi samlat några matnyttiga tips på hur du gör en matbudget.

Hur kommer jag igång med min budget?

Vi förstår känslan. Du känner dig peppad att göra en budget precis just nu men är osäker på var och hur du ska börja. Bara lugn. Det finns hjälp att få!

Till att börja med kan du kika på vår budgetkalkyl-mall och se om den någotsånär motsvarar din livssituation. Om så är fallet så är det bara att kopiera över den och fylla på med egna siffror och räkna ihop. Tänk på att en budget är vad du vill att den ska vara. Ska det gå snabbt att göra ändringar och räkna ut? Välj få budgetposter. Vill du detaljstyra minsta lilla inköp? Gör då en utförlig hushållsbudget.

Ta hjälp av en budgetapp

Det finns också mängder av olika budgetappar som gör det enkelt för dig att sätta upp och hålla dig inom budget. Här gäller det att välja en app med de funktionerna just du behöver. Vissa budgetappar är väldigt enkla och förutsätter att du skriver in alla utgifter manuellt. Andra är mer avancerade och går att koppla till ditt konto och betalkort.

Lunar-appen är en smart ekonomi-app i vilken du kan sätta upp en budget på några klick. När detta är gjort så registrerar och kategoriserar sedan appen alla dina inköp och meddelar dig så fort du börjar närma dig månadens budgettak. Lunar-appens budgetfunktion är ett enormt populärt verktyg, men långt ifrån det enda. I appen kan du dessutom sköta ditt sparande, handla med aktier och mycket, mycket mer. Du behöver inte byta bank och det kostar inte en krona. Ladda ner appen på App Store eller Google Play idag och återta kontrollen över din ekonomi.

Kom igång med Lunar-appen redan idag