verybigimage

Vad är en budget?

I en budget sammanställer du dina inkomster och utgifter för att få bättre koll på din privatekonomi. Begreppet budget har i en del sammanhang kommit att bli synonymt med något billigt eller dåligt. Ska vi använda ordet i dess rätta bemärkelse så ska budget istället ses som ett bra alternativ för den som sköter sin ekonomi.

På Lunar tycker vi alla typer av budgetar är bra! För ju mer koll du har på din privatekonomi, desto lättare blir det att få vardagen att gå ihop. Dessutom kommer det bli enklare att spara till det du drömmer om. Vare sig det är en resa till solen, ett nytt kök eller drömbilen.

Vad ska ingå i en budget?

Man kan sätta upp en budget för i stort sett allt – semesterbudget, matbudget, renoveringsbudget eller säga-upp-sig-budget. Vanligast är dock en månadsbudget.

För de flesta privatpersoner är budgetering inte alls komplicerat. Oftast räcker det med att du skriver upp dina fasta inkomster: lön, studiebidrag, försörjningsstöd, osv. följt av dina fasta kostnader som bostad, el, försäkringar, abonnemang, busskort m.m.

Fortsätt med sådant som mat, kläder och nöjen och sätt ett tak på hur mycket du vill spendera på dessa saker varje månad. Dessa utgifter kallas också för rörliga kostnader och hur stor del av din budget de ska utgöra är helt upp till dig. Huvudsaken är att de pengar som går ut inte överstiger summan du får in.

Få bättre koll på vad dina pengar går till.

Den största fördelen med att budgetera, och anledningen till att vi på Lunar verkligen uppmuntrar alla att göra en månadsbudget, är att du kommer få en bättre överblick över dina utgifter. Grejen med budgetar är att alla kan sätta upp en. Du behöver varken vara särskilt bra på matte eller påläst inom ekonomi. Det enda du behöver göra är att skriva upp dina inkomster och utgifter på ett papper eller i ett excel-ark och se till att du går jämt ut.

Känns det svårt att komma igång så kan du använda dig av vår budget-funktion i Lunar-appen. Bestäm själv hur mycket du vill spendera på olika saker genom att sätta beloppsgränser. Lunar kategoriserar sedan alla köp så att du enkelt kan se vad dina pengar har gått till.

Med en tydlig överblick kommer du kunna styra hur mycket pengar du vill spara, planera för framtida inköp och göra förändringar som i sin tur förbättrar din vardagsekonomi.

Appen kommer även meddela dig när du börjar närma dig budgetgränsen. På så vis fungerar Lunar-appen lite som din personliga ekonomiska coach som ser till att du inte lever över dina tillgångar. Alltid tillgänglig och ständigt uppdaterad om allt du köper.

Kom igång med din budget idag

Måste man alltid hålla sig inom sin budget?

Finns det något här i världen som man med säkerhet kan förutse så är det oförutsedda utgifter. Bilen brakar ihop, din bästa kompis bestämmer sig för att ha sitt bröllop på en strand i Karibien, eller så är det visdomstanden som plötsligt börjar röra på sig.

För dessa tillfällen är det viktigt att ha en buffert. Bufferten är din budgets bästa vän och har till syfte att täcka alla de utgifter som inte räknats med i din vanliga budget.

Därför gör du klokt i att låta en del av de pengar som blir över varje månad gå in i buffert-potten. Detta blir så att säga din försäkring mot tråkiga överraskningarFOMO, stress och dyra privatlån som du senare får ångra.

Med detta sagt så är det inte alltid som bufferten räcker till att täcka hela den oförutsedda kostnaden. Genom att se över ditt ekonomiska svängrum kan du till exempel teckna ett  privatlån som ryms inom din budget. Detta blir då ytterligare en fast kostnad att ta med i din kommande månads budget.

Du tjänar på att göra en budget.

Oavsett vad du tjänar och var någonstans i livet du befinner dig så kommer du ha glädje av en budget. Ofta är det inte små marginaler, utan brist på intresse och planering som ligger till grund för dålig privatekonomi. Genom att sätta beloppsgränser och tydliga mål kommer det bli lättare och roligare att spara. Du kommer med tiden att lära dig undvika onödiga kostnader och på så sätt få pengarna att räcka till mer.

Ibland är det svårt att hitta motivation till att förbättra sin ekonomi men en budget är ett bra första steg. Detta gäller särskilt för dig som nyss flyttat hemifrån. Plötsligt har du en mängd nya utgifter att ta hand om (inte sällan med en blygsam inkomst). Genom att tidigt ta kommando över situationen blir ekonomi mindre läskigt.

Med detta sagt så är det aldrig försent att sätta upp en budget. Kom igång med Lunar idag och få bättre överblick och mer pengar över. Sätt tydliga mål med ditt sparande, se vad dina pengar går till och få notiser när det är dags att hålla igen. Det har aldrig varit enklare att sköta sin ekonomi.

Ladda ner Lunar-appen här