verybigimage

Lunar Bloggen

folk får lyckorus av toalettpapper - kolla dina utgifter: hamstrar du omedvetet?

Att investera är inte så svårt. Det kräver bara lite förberedelse. Det första steget är att lära dig orden som används inom aktiehandel. Därför har vi samlat 15 begrepp som du ska känna till om du är ny investerare.

Det är många som säger att det är svårt att investera.

Även om det kanske inte är lika lätt som att lära sig att cykla, är det inte heller på nivån att du behöver en Master-utbilning från Wall Street för att investera dina pengar.

Det kan vara bra att börja med att lära sig de ord och uttryck som används inom investering och aktiehandel. Därför har vi samlat 15 begrepp och fakta som du ska känna till som en ny investerare.

1. Aktie och aktiekurs.

En aktie är en bit eller del av ett företag. När du köper en aktie blir du aktieägare och äger på det sättet ett hörn av det företag som du har köpt aktier i.

Aktier köps och säljs på en börs. Priset på en aktie kallas “kurs” och den är beroende av hur många aktier som är till salu och hur många som vill köpa dem. Förväntningarna av företaget som aktien handlas bidrar också till vad priset är.

2. Börs och börsnotering.

En börs är stället som du handlar aktier på. I stort sätt fungerar det på samma sätt som när du handlar i en matbutik. Det är en som säljer en vara och det är en som vill köpa den. När båda parterna är eniga om priset, handlas det.

Alla länder har en börs, det landets huvudmarknad, där det handlas aktier. Den svenska huvudmarknaden heter Nasdaq Stockholm, men är mer känd som Stockholmsbörsen.

När ett företag hamnar på börsen blir det börsnoterat. När det är börsnoterat kan du handla den verksamhetens aktier på den börs som den är noterad på. Så om du till exempel vill köpa aktier i Nike, gör du det på New York Stock Exchange, för det är där som Nike är börsnoterad. Vill du köpa aktier i H&M ska du göra det på Stockholmsbörsen, för det är där H&M är noterad.

3. Har börser öppningstider?

Idag handlas aktier online och därför är det också lätt att tro att du kan handla aktier under alla dygnets timmar. Det kan du i princip också, men det är inte riktigt så lätt.

Börser är nämligen inte öppna 24 timmar om dygnet. De håller istället öppet enligt de klassiska 9-17-ish arbetstider i varje lands tidszon.

Med Lunar Invest köper och säljer du aktier när marknaden är öppen. Det kallas för marknadsorder. Läs mer om Lunar Invest .

4. Courtage.

Du betalar inte bara för aktien när du handlar. Du betalar också handelsplattformen eller banken som du handlar aktien genom för servicen. Det kallas ofta “courtage” och nivån på courtaget kan variera mycket beroende på om du handlar genom en traditionell bank, en internetbank eller mäklare.

Med Lunar Invest är courtaget fast och lågt. Det kostar 25 kr per handel. Eventuella växlingsavgifter tillkommer, t.ex om du köper en aktie som handlas i danska kronor. Du kan se det fulla priset när du genomför handeln i Lunar-appen.