verybigimage

Pressmeddelande

Lunar och internationella betaljätten PPRO inleder samarbete - gör det möjligt för fler internationella handlare att erbjuda Swish till svenska konsumenter.

Bankutmanaren Lunar inleder samarbete med PPRO, en internationellt ledande plattform för lokala betalningar. Integration med Lunars nordiska betalningsinfrastruktur ger PPRO tillgång till lokala betalningar i Sverige och öppnar upp för fler svenska konsumenter att använda Swish som betalningsmetod internationellt.

Publicerad 05/06 2024

Den svenska e-handelsmarknaden är värd cirka 450 miljarder SEK, där svenskar köper varor och tjänster för nästan 63 miljarder SEK från e-handelsföretag i andra länder. Sveriges största handelsvägar till Kina, Tyskland och USA står för 65% av exporten, vilket ger stora möjligheter för företag i dessa länder att växa.

Swish är Sveriges främsta mobila betaltjänst och en av de största betalningslösningarna i Europa. Tillsammans med betalkort är det den vanligaste lokala betalningsmetoden för e-handelsköp av svenska konsumenter, vilket gör det viktigt för globala företag att erbjuda Swish som betalningsalternativ.


Öppnar upp för fler globala handlare att verka lokalt
Lunar är en av få banker med tillgång till clearing i Danmark, Norge och Sverige. Genom att öppna upp sin infrastruktur för externa partners kan internationella fintechs och banker, via ett enda API, få tillgång till lokala betalningar. Det underlättar för företag som vill expandera sin verksamhet i regionen och få tillgång till lokala och gränsöverskridande betalningar i Norden. Med start i Sverige, ger det nya partnerskapet PPRO tillgång till lokala betalningar i Sverige, Danmark och Norge. Samarbetet öppnar upp för fler internationella handlare att komma in på den nordiska marknaden och erbjuda lokala betalningstjänster såsom Swish till sina kunder, inom de kommande månaderna.

“Svenska banker är rotade i äldre system och processer, vilket försvårar för nya aktörer att etablera sig på den nordiska marknaden.Vårt partnerskap med PPRO gör det möjligt för globala handlare att erbjuda en bättre betalningsupplevelse till svenska konsumenter. Partnerskapet är ännu ett bevis på att vår moderna infrastruktur och API-lösning gör det enklare för internationella banker och fintechs att få tillgång till Nordens betalningsmarknad”, säger Ken Villum Klausen, VD för Lunar.


“Partnerskapet gör det möjligt för våra globala partners och kunder att komma in på den svenska e-handelsmarknaden i stor skala och nå de över 8 miljoner Swish-användarna. Vårt partnerskap med Lunar kommer att låsa upp en mycket komplex bankmiljö och inte bara möjliggöra tillgång till direkta betalningar i Sverige, utan också hjälpa PPRO att expandera i Norden”, fortsätter Motie Bring, VD för PPRO.


“Svenskar är vana vid att handla online och i och med att allt fler vill ha möjlighet att handla internationellt ser vi positivt på att PPRO blir teknisk partner till Swish. Svenska konsumenter kan handla från fler internationella aktörer, samtidigt som fler handlare får tillgång till den svenska marknaden”, avslutar Urban Höglund, VD för Swish.