verybigimage

Project blue

Rena havet från plast med ditt Lunar-kort.

Med Project Blue har det aldrig varit lättare att göra skillnad för miljön. Skaffa ett gratis Lunar-konto och rensa havet från plast varje gång du använder ditt Visa-kort.

 • Gratis konto och VISA-kort

 • Rena havet genom att använda ditt kort

 • Se hur mycket plast du rensat i appen

Rena havet från plast med ett swipe.

Föreställ dig världens hav utan vare sig plastflaskor, take away-förpackningar eller plastplåsar. Varje år hamnar 11 miljoner ton plast i världens hav, en siffra som förväntas öka alltmer. Genom att bli en del av Project Blue hjälper du till att avlägsna plast från marina miljöer - något som gör skillnad för både djur, natur och människor. Varje gång du använder ditt Visa-kort stödjer du projekt där man arbetar med att rena havet från plast. Det enda du behöver göra är att aktivera Project Blue med ett swipe i appen. Du kan välja att bidra med mellan 1-5 kr för varje 1000 kr du spenderar. Eftersom vi så klart vill vara med och bidra lägger vi dessutom till 2 % av den summa du donerar.

Detta går ditt bidrag till.

100 % av ditt bidrag går direkt till våra samarbetspartners Race for Oceans, Seven Clean Seas och Kysthjælper. De arbetar för att skapa en mer hållbar värld genom att rena världens hav från plast.

Så arbetar Race for Oceans.

Race For Oceans är en dansk välgörenhetsorganisation med fokus på FN:s fjortonde mål, livet under vattnet. Organisationen jobbar för att förebygga plastföroreningar och bevara ett välmående hav för att vi ska kunna föra det vidare till våra senare generationer.

Race For Ocean strävar efter att sprida sitt budskap genom att anordna evenemang som till exempel The Race For Oceans-stafetten och flertal organiserade städdagar året om, för att just städa undan plastavfall och annat som inte hör hemma i våra hav eller på våra stränder.

Läs mer om Race For Oceans

Seven Clean Seas.

Seven Clean Seas arbetar med att hålla skadlig plast borta från några av världens mest utsatta hav och floder. De hjälper även lokalsamhällen att bygga upp en fungerande infrastruktur för avfallshantering. Detta är nämligen ett väldigt effektivt sätt att undvika att avfall hamnar i havet från första början!

Läs mer om Seven Clean Seas

Så fungerar Kysthjælper.

Kysthjælper är ett initiativ från det danska sportfiskeförbundet, som strävar efter att skapa ett bättre djur- och växtliv i kustområden. Med stöd från Velux Fonden och en rad andra organisationer, vill Kysthjælper uppmuntra volontärer att ge havet en hjälpande hand.

Läs mer om Kysthjælper

Bra för miljön - bra för dina pengar.

Hos Lunar får du ett gratis konto, ett snyggt svart Visa-kort och/eller ett virtuellt kort och Sveriges nya bank-app. Men som Lunar-användare kan du nu också bidra till Project Blue. Du gör inte bara något bra för miljön, utan även för din ekonomi.

Är du trött på inte veta vad du spenderar dina pengar på? Har du svårt att spara pengar? Eller drömmer du om en ny dator? Oavsett vad, kommer du och din ekonomi gynnas av att skaffa Lunar.

Få bättre överblick och kontroll på dina pengar med appens revolutionerande nya funktioner. Hantera dina pengar enklare, snabbare och smartare än någonsin tidigare. Testa oss utan krav - utan att behöva lämna din gamla bank.

 • 8000000 ton

  Ton plast hamnar i världens hav varje år

 • 2025

  Kommer det att finnas 1 ton plast för varje 3 ton fisk i haven

 • 95 %

  Av all plast är engångsplast

Placera havssoptunnor i de nordiska haven.

Det är betydligt mer motiverade att göra en insats för miljön när det är för ett syfte som du kan relatera till. Det kan du med Project Blue.

40% av ditt bidrag går till arbetet med de redan existerande havssoptunnorna i Sverige, Danmark och Norge. Hela 60% av bidraget går till vår Project Blue-fond som finansierar nya havssoptunnor. Soptunnorna, eller Seabins som de också kallas, hanteras av vår prisvinnande samarbetspartner “Project Seabin”.

När vi tillsammans har renat 240 miljoner liter vatten kommer vi att placera ut en ny havssoptunna i Danmark. När vi sedan har renat ytterligare 480 miljoner liter kommer vi att placera en i Sverige och en i Norge.

Liten insats - stor effekt.

Med Project Blue blir du en del av ett community som har en tydlig vision och ett gemensamt mål. Vi är 400.000 Lunar-användare. Tänk vilken skillnad vi kan göra tillsammans.

En liten insats från oss alla ger tillsammans stor effekt. Det blir många liter renat vatten och riktigt mycket plast som tas bort från haven. Följ utvecklingen i din Lunar-app, minut för minut.

Så här enkelt blir du en del av Project Blue

 • 1

  Registrera dig gratis hos Lunar

  Ladda ner Lunar-appen och registrera dig på ett par minuter. Det är utan krav och du kan använda oss som din andra bank - utan att lämna den du har nu.

 • 2

  Välj ditt bidrag

  När din Lunar-ansökan har blivit godkänd väljer du ditt bidrag i appen. För bara 1 kr per 1000 kr som du spenderar kan du rena 2879 liter vatten.

 • 3

  Aktivera Project Blue med ett swipe

  Det har aldrig varit enklare att hjälpa miljön. Du aktiverar Project Blue med ett swipe i din app. När du har gjort det gör du skillnad för miljön varje gång du använder ditt Visa-kort.

Byt ditt fysiska kort mot ett virtuelt.

Vill du göra ännu mer för miljön? Som en del av ditt gratis Lunar-konto kan du välja att få ett virtuellt kort istället för ett fysiskt kort. Det virtuella kortet finns endast digitalt i din Lunar-app.

Du kan använda kortet online eller ansluta det till Apple Pay eller Google Pay och handla med det i fysiska butiker. Kortet är inte bara miljövänligt utan det minskar risken för kortbedrägerier eftersom att kortets tresiffriga säkerhetskod ändras varje timme.

Frågor och svar