verybigimage
InvesteringPublicerad

SPARA I AKTIER – HUR GÖR MAN?

Har du pengar som du vill investera, eller planerar du att komma igång med ett månadssparande? Att spara i aktier är ett av de bästa sätten för att få dina pengar att öka i värde över tid eftersom avkastningen för det mesta är god, även om investeringar alltid innebär en risk. Sparar du i ett vanligt sparkonto är räntan ofta låg och pengarna ökar inte lika snabbt i värde. Börja spara i aktier redan idag. Vi hjälper dig komma igång!

Tips! 💡Vill du börja spara på ett vanligt sparkonto? Alla kunder som privatsparar hos Lunar får ta del av 2,25 % i sparränta* – dra nytta av fördelarna med en hög sparränta du med.


*Gäller för insättningar upp till 1 050 000 kronor. Inlåningskonto omfattas av den danska insättningsgarantin Garantiformuen. Fonden garanterar och täcker nettoinsättningar upp till 100 000 euro per enskild insättare.

Är det bäst att spara i aktier eller fonder?

Funderar du på om du ska börja spara i fonder eller aktier? Båda sparformerna kan ge bra avkastning över tid. Skillnaden mellan dessa två är att du när du investerar i en fond får ett färdigt paket där en förvaltare satt ihop flera värdepapper, exempelvis aktier i en portfölj. Att spara i fonder kan vara en smidig och bekväm sparmetod för dig som inte vill lägga så mycket tid eller tankekraft på ditt sparande.


En aktie är istället en ägarandel i ett företag. När du investerar i aktier sätter du ihop din egna portfölj där du själv sprider ut dina risker. Att spara i aktier kräver med andra ord mer kunskap, engagemang och intresse.

Varför ska jag börja spara i aktier?

När du sparar i enskilda aktier bestämmer du själv vilka bolag du ska investera i. På så sätt blir risken högre för dig som sparare och du behöver förvalta dina investeringar med eftertanke. En av många fördelar med aktiesparande är att du slipper förvaltningsavgifterna som kan finnas i en fond. Istället betalar du en avgift varje gång du köper och säljer en ny aktie. Denna avgift kallas för courtage. För aktier kan chansen till hög avkastning dessutom bli större än när du investerar i fonder.


Att börja spara i aktier passar dig som har ett intresse för börsen och som har möjlighet och lust att lägga tid på ditt sparande. Det är även en fördel om du är bekväm med att själv bestämma vart du ska placera dina pengar. Du bör även känna dig trygg med och våga ta vissa risker för att på så sätt öka chansen till större avkastning på sikt.

Glöm inte att sprida ut dina risker

Du bör alltid se över spridning av risken i ditt sparande. För att sprida ut dina risker när du investerar i aktier kan du exempelvis handla på flera olika marknader. Ytterligare ett sätt att sprida ut riskerna på är att investera i nya aktier varje månad.

Börja med att välja ett konto

Innan du börjar spara i aktier bör du välja sparform att samla ditt sparande på. Ska du spara till dig själv, till barn, barnbarn eller kanske till pensionen? Fundera även över hur du vill att din skatt ska betalas. Vill du deklarera manuellt varje gång du säljer, köper, eller får en utbetalning eller ska detta skötas automatiskt? Du som investerar i aktier i ett aktie-fondkonto betalar 30 % i skatt varje gång du säljer med vinst samt på utdelningar. Sparar du istället på schablonbeskattade konton som ISK kommer du betala en procentsats på kontots samlade värde varje år.


Tips! 💡 Hos Lunar kan du via vår partner Saxo Bank investera pengar i aktier via ett ISK-konto*. Ett smidigt och effektivt sätt att spara pengar på.

Sätt upp en strategi

Om du sätter upp en strategi innan du investerar i din första aktie underlättar du för dig själv i kommande köp- och säljbeslut. Många som börjar spara i aktier för första gången glömmer bort att sätta upp en strategi. Då tvingas de att vid ett senare tillfälle i processen grunda besluten mer på känsla än kunskap och eftertanke.


Så hur börjar jag spara i aktier?

Aktiemarknaden fungerar på så sätt att säljaren och köparen kommer överens om ett pris som aktien ska säljas respektive köpas för. Det behöver alltså finnas en säljare till en aktie som du vill köpa – det sker inte automatiskt. Däremot behöver du inte leta upp säljaren och kontakta han eller henne privat. Börserna och handelsplattformarna fungerar som handelssamordnare och matchar säljare och köpare med varandra samt tillhandahåller en plats att göra aktieaffärer på. Kom igång genom att leta dig runt bland olika aktier, gör research och slå till när du känner dig trygg med ditt val.

Du kanske även undrar…

Vad är en aktieorder?

När du ska köpa eller sälja en aktie lägger du ut en order på marknaden. Denna order gäller oftast i en dag och kallas för intradagsorder. Om du inte lyckats köpa eller sälja några aktier den dagen tas ordern bort från marknaden. Då behöver du lägga ut en ny order nästa dag. Det går att lägga ordrar som gäller längre än under en handelsdag. Detta kallas för en flerdagsorder.

Vad är orderdjupet?

Orderdjupet är där du ser vad köparna är villiga att betala för en aktie och vad säljarna är villiga att sälja för. Det är alltså här du kan få en indikation på till vilket pris du kan kan köpa eller sälja en aktie för att avsluta affären. Sammanfattat kan du här alltså få en bild av hur många aktier som finns ute på marknaden och till vilket pris.

Vad är handel till “bäst pris”?

Uttrycket handel till bästa pris innebär att du alltid får det bästa priset som marknaden kan erbjuda för tillfället. Om du vill köpa en aktie för en viss kurs och det finns en säljare som är villig att sälja till ett lägre pris kommer du få aktien till detta pris och inte till det som du först angav.


Investera i aktier med Invest

Ladda ner Lunar-appen helt gratis för att investera i aktier med Invest. Börja med att öppna ett vanligt bankkonto gratis samt skaffa ett digitalt kort – om du vill. När du är inne i appen och har öppnat ett bankkonto är det dags att öppna ett konto via Invest*, överföra det kapital du vill investera till Invest-kontot samt hitta en aktie som du skulle vilja investera i.


Med Lunar är det hur enkelt som helst att investera i aktier och ETF:er – även för nybörjare. Välj mellan över +350 olika aktier och ETF:er och lär känna dem i appen innan du fattar ett beslut. Köpet gör du med ett enkelt swipe!


*Invest tillhandahålls i samarbete med Saxo Bank A/S. ISK och inlåningskonto omfattas av den danska insättningsgarantin som kallas Garantiformuen (garantikapitalfonden). Fonden garanterar och täcker nettoinsättningar upp till 100 000 euro per enskild insättare och värdepapper ersätts upp till ett värde motsvarande 20 000 euro om värdepapperen inte kan lämnas tillbaka till kontoinnehavaren. Utbetalning av ersättning görs av Garantiformuen. Skatterapportering av ISK görs automatiskt årligen och schablonskatten baseras på det totala värdet av tillgångarna. Kontot kostar inget att öppna.


Vid investering i finansiella instrument tillkommer fondavgift och/eller courtageavgift.


Alla typer av investeringar innebär en risk. Värdet på en investering kan både stiga och falla, och det finns även risk för att du förlorar hela det belopp du har investerat. Vi kan tillhandahålla faktisk information om rörelserna på marknaden, men historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Ingen information från Lunar ska betraktas som rekommendationer, och alla beslut är helt upp till dig. Vi ger inga råd kring vad du ska investera i och kommer heller inte med rekommendationer för varken köp eller försäljning av finansiella instrument.

Du kanske också gillar...