verybigimage
PrivatekonomiPublicerad

Sätt en matbudget du kan och vill hålla.

Att kunna unna sig det ena och det andra tillhör livets stora glädjeämnen. Dock springer pengarna lätt iväg när det inte finns en plan bakom dina matinköp. Dina matkostnader är faktiskt utgifterna du lättast kan förändra för att få mer pengar över i plånboken. Genom att sätta en budget får du bättre koll på dina matkostnader, samtidigt som du slipper slänga mat som blivit för gammal eller tar upp plats i kylen. En win-win för både miljö och privatekonomi, helt enkelt!

Vad är en rimlig matbudget?

Vad som är en rimlig matbudget beror mycket på hur starkt intresse du har för mat och hur du prioriterar. Är du en person som uppskattar det goda i livet så kanske du gör klokt i att sätta en ganska stor matbudget. Köper du lunch ute varje dag? Går du och äter på restaurang flera gånger i månaden? Är matlagning ett av dina stora intressen? Då är det heller inte konstigt att 20-30 % av din inkomst går till mat varje månad.

Är du däremot en person som tycker att mat mer är ett nödvändigt ont som du måste stoppa i dig för överlevnads skull? Då kan du verkligen spara in pengar genom att göra en matbudget. Vill du klara dig på så lite som möjligt? Gör storkok, leta extrapriser och köp varor som är i säsong. Under vintern då inget närodlat är i säsong kan du istället fylla skåpen med torkade bönor och linser.

Ett tips är också att prioritera med större omsorg. Du kan till exempel äta billigt under veckodagarna för att sedan lyxa till det på helgen. Eller sätta som mål att du får unna dig ett restaurangbesök när du sparat ihop till en viss summa.

Vad säger Konsumentverket?

Givetvis har Konsumentverket gjort beräkningar på hur mycket vi bör lägga på mat varje månad. Dessa exempel är ganska snålt tilltagna och förutsätter att du ser näringsvärde och pris som de två viktigaste faktorerna när det kommer till mat. Enligt deras exempel ska en vuxen person kunna klara sig på mellan 2500-3000 kr per månad. För att denna matbudget ska gå ihop krävs det dock att du lagar all mat hemma, har med dig lunchlåda till jobbet varje dag och aldrig äter ute.

En del klarar naturligtvis detta utan några som helst problem. Men för de flesta av oss ser dock livet lite annorlunda ut. Kanske får du besök och vill bjuda dina gäster på något lyxigt? Eller så hör en vän av sig och föreslår en lunch på stan? För att inte tala om intensiva cravings efter en bulle till fikat.

Du behöver med andra ord ha lite marginaler i din matbudget. Om inte annat för att täcka upp för stigande matpriser. Bästa sättet att hitta en matbudget som funkar för dig är att varje månad utvärdera hur det har gått, om det har varit kämpigt eller om budgeten varit för stor. Med en bra balans mellan disciplin och unn kommer det bli lättare och roligare att hålla dina matkostnader inom budget.

Bra att tänka på när du ska skapa din matbudget.

Som alltid när du ska lägga upp en budget så behöver du först gå igenom vad dina matkostnader ligger på idag och hur mycket du skulle vilja att de låg på. Skriv upp ungefär hur mycket mat som brukar gå åt på en månad, vilka varor som inte äts upp och vilka varor som kan bytas ut mot billigare alternativ. Nu är ju mat lite speciellt då en maträtt kan skilja sig mycket i pris beroende på vad den innehåller, till skillnad från exempelvis tvättmedel, bensin eller el som är exempel på saker som är mycket lättare att förutsäga pris på och förbrukning av.

Fyra tips för din matbudget.

  • Sätt ett tak för vad en hemlagad lunch eller middag får kosta (t.ex. 50 kr per måltid). Det som blir över från lunchen överför du till middagen eller nästföljande dag vilket gör att du kan unna dig lite lyxigare råvaror eller en utelunch. Eller så kan du föra över pengarna som blir över direkt till ditt sparkonto och hålla dig strikt inom budget.
  • Pasta, ris, potatis och torrvaror är saker som bara blir billigare ju större volymer du köper. Att fylla lagren med basvaror är kanske inte optimalt om du bor inneboende eller på väldigt liten yta, men har du platsen för det så finns det inga ursäkter att inte bunkra upp.
  • Ett tredje matnyttigt tips för att klara sin matbudget är att inte gå till affären lika ofta. Det bästa är att gå dit med en färdig inköpslista för veckan och inte sätta sin fot där igen förrän det är måndag igen. På så vis undviker du att en massa onödiga saker oförklarligt hamnar i korgen.
  • Genom att ta med lunchlåda till jobbet kan du spara stora summor varje månad. Säg att en lunch ute kostar i snitt 100 kr och du jobbar 20 dagar under en månad. Sammanlagt blir det 2000 kr som du istället kan lägga på något roligare. Tänk dock på att bara för att du tar med dig matlåda så är den inte gratis. Räkna därför alltid med kostnaden för hemlagad lunch i din matbudget.

Håll dig till din matbudget med Lunar-appen.

För att hålla din matbudget kan du välja att antingen ägna en stor del av din vakna tid till huvudräkning och planering, eller så kan du låta Lunar-appen hålla koll på dina matinköp. I appen sätter du enkelt beloppsgränser för hur mycket du vill spendera på mat, kläder, resor, m.m., varje månad. Lunar registrerar alla dina inköp och samlar dem under rätt kategori. När du börjar närma dig maxgränsen så får du en notifikation. På så vis minskar du risken för tråkiga överraskningar och ökar dina chanser att klara din matbudget.