verybigimage
PrivatekonomiPublicerad

Vilken är den billigaste banken? - En jämförelse mellan banker.

Så vilken är den billigaste banken? Svaret på den frågan kräver noggranna jämförelser mellan bankernas avgifter för olika tjänster. Däremot kan det kan vara svårt att utse en specifik bank till den billigaste, då kostnaderna varierar beroende på vilka tjänster du är i behov av. I den här artikeln kommer vi fokusera på de vanligaste tjänsterna en privatperson önskar av en bank, och jämföra priset du får betala för dessa hos olika banker.

Alla banker tar ut olika mycket avgifter.

Alla banker tar ut olika mycket avgifter för sina tjänster. Med det sagt kan en tjänst vara kostnadsfri hos en bank, samtidigt som den inte är det hos en annan. Däremot kanske den andra banken tar ut lägre avgifter för andra tjänster. Därför kan det också vara svårt att avgöra vilken som är den billigaste banken.

Att hitta en bank utan några avgifter alls är mycket svårt. För många kostnadsfria tjänster är det dessutom enbart grundutbudet som ingår. Vissa banker tar ut en avgift för ett paket eller ett basutbud av tjänster. Det är viktigt att jämföra olika banker innan du bestämmer dig för vilken eller vilka banker du vill ska hantera din ekonomi.

Har du inte tillgång till en internetbank kommer avgifterna bli dyrare då det kostar mer att betala via brevgiro eller kassa. Normalt sett tar banker inte ut någon avgift för att lösa in en bankgiro- eller plusgiroavi, om du sätter in pengarna på ett konto i samma bank. Detta gäller dock inte alla banker.

Du vet väl att du kan ladda ner Lunar-appen och ta del av vår bank-app helt gratis? Kom igång redan idag genom att öppna ett gratis bankkonto hos Lunar.

Tar alla banker betalt för betalkort?

Många banker tar betalt för både betalkort och internetbank i ett slags paketpris – du behöver alltså betala en kortavgift. Däremot finns det banker likt Skandiabanken och ICA Banken som erbjuder gratis internetbank. Då är det möjligt att välja bort kort och istället lösa ett kort på annat håll. OKQ8, Preem och Resurs Bank erbjuder kreditkort helt utan avgift. När du öppnar ett konto hos Lunar kan du ta del av ett digitalt kort helt kostnadsfritt.

Ett avgiftsfritt kreditkort är ett kort utan årsavgift eller ränta. Men kom ihåg, du kommer behöva betala hela fakturans belopp för att slippa en avgift – räntan blir högre ju längre du väntar. Du bör alltså inte delbetala eller skjuta upp en del av kostnaden. Det är nämligen just det som bankerna tjänar pengar på.

Vilka banker erbjuder en konkurrenskraftig bolåneränta?

På order av Finansinspektionen ska alla banker sedan 2015 redovisa snitträntan för sina bolånekunder en gång varje månad. Då kan du som kund jämföra banker för att se vilka som erbjuder bäst villkor, för att på så sätt hitta den billigaste banken. Dessutom blir det tydligt om du betalar mer än bankens övriga kunder.

Har du koll på snitträntan kan du också se om bankernas listräntor är höga och då försöka sänka din ränta. Sikta på att betala mindre än snittet för bankens totala kundstock.

Du kan aldrig veta om din boränta fortsätter hålla den nivå som den har i dagsläget. Många banker har höga listpriser och ger sedan rabatter som hjälper dig komma ner på en bra räntenivå. Ofta slutar denna rabatt att gälla efter en period och räntan höjs igen. Då är det läge för dig att höra av dig till banken för att förhandla ner räntan, eller byta bank.

Kom ihåg att det även finns vissa nackdelar med att byta bank. Ett alternativ är istället att hantera din ekonomi hos flera banker samtidigt. Då kan du exempelvis välja vilken bank du vill placera ditt bolån hos för bästa möjliga ränta.

Jämförelse mellan bankernas avgifter – vilken är den billigaste banken?

Årsavgift för internetbank.

Så vilken bank har bäst pris för sin internetbank? Vad vi kan se är att priset ofta ingår i ett kontopaket eller ett baserbjudande.

För Danske bank ingår internetbanken i alla deras kontopaket. Priset för själva paketet varierar och baseras på förmånsnivå. För ungdomar och studenter är paketet helt kostnadsfritt.

Även hos Länsförsäkringar Bank ingår internetbanken i deras kontopaket som kostar 275 kr per år. Samma gäller för Marginalen Bank, hos dem kostar kontopaketet 300 kr per år.

Hos Handelsbanken ingår internetbanken i deras baserbjudande. För kunder som är under 21 år, studenter mellan 18-26 år och för dem med Mastercard, Allkort och/eller Platinum är paketet kostnadsfritt. Annars kostar det 300 kr per år.

Det finns ett flertal andra banker som inte tar ut någon avgift för deras internetbank. Bland dessa Skandiabanken, Svea Bank och Lunar där avgiften är just 0 kr. För Swedbank, SEB och Nordea finns inte heller någon avgift, men då ingår inga betalningstjänster. Vill du välja till ett paket där betalningstjänster ingår tillkommer en avgift. Inte heller ICA banken tar ut någon avgift för sin internetbank, däremot krävs att man köper till ett bankkort som kostar omkring 300 kr per år.

Ålandsbanken har det dyraste priset på sin internetbank, med en avgift på 900 kr om året.

Årsavgift för betaltjänst.

Följande banker är billigast när det kommer till årsavgift för betaltjänster, de tar nämligen inte ut någon avgift över huvud taget:

 • Handelsbanken
 • ICA Banken
 • Länsförsäkringar Bank
 • Marginalen Bank
 • Skandiabanken
 • Svea Bank
 • Ålandsbanken

För ett antal andra banker tillkommer däremot en kostnad. När vi jämför de olika bankerna kan vi se att betaltjänsten för Nordea ingår i deras kontopaket “Vardagspaketet” med ett ordinarie pris på 468 kr per år. Är du förmåns- eller premiumkund får du betala 248 kr per år och för studenter, barn och unga upp till 22 år är det gratis. Även hos SEB ingår betaltjänsten i bankens kontopaket som då kostar 600 kr per år. Du kan även köpa till betaltjänsten enskilt, då kostar den 180 kr. Swedbanks betaltjänst kostar 175 kr per år, men ingår även i deras kontopaket “Nyckelkund”.

Kostnad för enstaka- och stående överföring genom internettjänst.

Ytterst få banker tar betalt för enstaka överföringar. Däremot kräver vissa banker att du har tillgång till deras betalningstjänst, annars tillkommer en kostnad. Banker som kräver detta är Nordea, SEB och Swedbank.

Samma gäller för stående överföringar. De flesta banker tar inte ut någon avgift för dessa. Hos Handelsbanken kostar stående överföringar 10 kronor om överföringen inte är till ett konto hos banken. Nordea, SEB och Swedbank kräver att du har tillgång till deras betalningstjänst.

Tjänster via kassa.

Betala räkningar med plusgiro eller bankgiro.

De flesta banker tar ut någon form av avgift när du betalar räkningar med plusgiro eller bankgiro via kassa. Nedan följer en lista över olika banker och deras avgifter per räkning:

 • Danske Bank 200 kr
 • Handelsbanken 85 kr
 • Kassagirot 75 kr
 • Länsförsäkringar Bank 50 kr
 • Nordea 150 kr
 • SEB 150 kr
 • Ålandsbanken 50 kr

Utbetalningar via avi med plusgiro eller bankgiro.

När vi jämför de olika bankernas avgifter kan vi se att de flesta banker tar ut en summa på omkring 30 till 100 kr för utbetalningar via avi med plusgiro eller bankgiro. Danske bank och Swedbank är två av de banker som har högst avgift, 100 kr per avi. Hos Kassagirot kostar det 49 kr och hos Swedbank 50 kr.

Handelsbanken, SEB och Ålandsbanken är för denna kategori de billigaste bankerna. Samtliga banker meddelar att det hos dem inte kostar någonting att genomföra en utbetalning via avi med plusgiro eller bankgiro, vid insättning på konto. För Swedbank och Ålandsbanken krävs att utbetalningen sker från ett konto i banken.

Lunar – en digital bank med få avgifter.

I Lunar-appen skapar du enkelt ett gratis konto och du kan sedan skaffa ett digitalt kort helt kostnadsfritt. Dessutom erbjuder vi 3,75% i sparränta samt inga uttag- eller valutaväxlingsavgifter när du använder ditt kort världen över. Du får även tillgång till Apple Pay och Google Pay utan kostnad.

Eftersom Lunar är en digital bank har vi inte samma kostnader som äldre banker. Vi tjänar istället pengar på våra tjänster Lunar Standard, Lunar Plus och Lunar Unlimited. När du använder ditt kort från Lunar betalar även butikerna och företagen en transaktionsavgift till oss.

Vi tror på lika villkor för alla.

Bankernas villkor varierar från kund till kund. Det är ofta lättare att få bättre villkor om man samlar sin ekonomi och har en större mängd pengar sparade hos en och samma bank. Det är med andra ord din privatekonomi som avgör dina villkor hos banken. Vi på Lunar tror på lika villkor för alla, oavsett finansiella förutsättningar.