verybigimage
LånaPublicerad

Vad är ränta?

Vad betyder ränta?

Ränta kan betyda två olika saker. När du ska ta ett lån är ränta vad du får betala för att låna pengar. Det är denna ränta som kallas för utlåningsränta. Utlåningsräntan kan definieras på två olika sätt, som nominell och effektiv ränta.

För dig som sparar eller investerar innebär ränta den avkastning som du får. Om du sätter in dina pengar hos Lunar och får exempelvis 5% i ränta är detta inlåningsräntan. Med andra ord betyder inlåningsränta den ersättning som du får för att låna ut dina pengar.

Vad är en bra ränta?

Vad som är en bra ränta kan variera kraftigt. Din ränta baseras på dina ekonomiska förutsättningar men även det rådande ränteläget i omvärlden. Hos Lunar kan du känna dig trygg med att du alltid får en bra ränta som är utformad efter hur din ekonomiska situation ser ut. Vissa aktörer tar ut en skyhög ränta till följd av bristfälliga kreditprövningar. Lunar har en välutvecklad kreditprocess vilket gör det enklare för dig att få en bra ränta. Ansök om ett låna pengar till en bra ränta redan idag. Ansökan tar 2 minuter och sker helt digitalt med hjälp av BankID.

Räkna ut ränta.

Det finns olika typer av ränta som fungerar (räknas ut) på olika sätt. Det de har gemensamt är att de presenteras som en procentsats av ett belopp. Det är alltså den procentsatsen du ska betala i avgift (ränta) om du lånar pengar, eller den avkastning ("vinst") du får om du investerar pengar.

Vad är nominell ränta?

När du lånar pengar är räntan alltså lånets prislapp. Den ränta som du ska betala för ditt lån anges i procent och kallas för nominell ränta. Den nominella räntan är angiven på årsbasis, dvs. hur mycket lånet kostar per år. För att få reda på hur mycket lånet kostar varje månad tar du den nominella räntan gånger lånebeloppet delat på 12 (dvs. nominell ränta*lånebelopp/12).


Vad är effektiv ränta?

Utöver den nominella räntan finns även det som kallas för den effektiva räntan . Den effektiva räntan anges också i procent och består av den nominella räntan plus övriga avgifter för ditt lån, så som uppläggningsavgift och aviavgift. Därför är den effektiva räntan alltid högre än den nominella. Genom att titta på den effektiva räntan när du ska låna pengar får du som kund en korrekt bild av vad den totala kostnaden för ditt lån kommer att bli per år. Det är därför smartast att jämföra den effektiva räntan, då den inkluderar alla kostnader för lånet. För att få reda på hur mycket du faktiskt kommer betala i effektiv ränta varje månad tar du den effektiva räntan gånger lånebeloppet delat på 12 (dvs. effektiv ränta*lånebelopp/12). Den effektiva räntan ska alltid redovisas som årsränta i procent.

Lär dig fler privatekonomiska termer - vad är till exempel amortering?


Ränta på ränta.

När du placerar dina pengar genererar räntan avkastning. Dessa nya pengar, eller din avkastning om du så vill, kommer att förräntas och växa sig allt större med tiden. Det beror på att du kommande år får ränta på dina nyintjänade pengar. Det här kallas för ränta på ränta-effekten. När denna boll är satt i rullning kommer din investering att öka mer och mer i absolut värde för varje år som går. Även om räntan är densamma över tid kommer mängden pengar som genereras relativt sett från räntan att växa sig allt större.

Effekten kan liknas med när man gör en snöboll. Bollen behöver inte vara särskilt stor från början, men om du rullar den tillräckligt länge kommer den att växa fortare och fortare om förutsättningarna är rätt. I praktiken betyder det att de nya pengarna som kommer från avkastningen hjälper till att skapa ännu mer pengar. Snöbollen representerar alltså ditt insatta kapital som växer över tid och förutsättningarna som krävs är räntan. Räntans procentsats bestämmer hur fort kapitalet växer och investeringens totala storlek på lång sikt.

Låna pengar hos Lunar.

Är du i behov av ett lån inför ett nytt projekt eller kanske en större renovering? Via Lunar-appen kan du ansöka om lån och samlingslån mellan 10.000 - 500.000 kr med SevenDay Bank som långivare. Läs mer om att låna pengar via Lunar här.

Vanliga frågor & svar