verybigimage
PrivatekonomiPublicerad

Detta ska du tänka på när du väljer bank

När det kommer till val av bank så finns det en del saker att se över innan du kan ta ett beslut som passar just dig. Ett bra resultat får du oftast genom att överväga olika alternativ. En viktig fråga att ställa sig är om du vill ha hela din ekonomi samlad i en och samma bank eller om du vill ha olika banker för olika områden.

När man tänker på den svenska banksektorn så är det lätt att man stannar vid de stora, traditionella bankjättarna och glömmer bort att det finns ett flertal mindre banker och låneinstitut – de flesta med sin egen, specifika nisch. Det stora utbudet har gjort att du som konsument idag har mer att välja på och ofta vinner på att göra lite research innan du bestämmer dig för vilken bank som ska få hantera dina pengar.

Tidigare har det varit vanligt att ha alla delar av sin ekonomi samlade hos en bank, och då inte sällan i den bank man också har bolån i. Anledningen till att det har sett ut på detta sätt har delvis att göra med gammal vana, men också att en samlad ekonomi i en bank ofta gett bättre lånevillkor och räntor.

Idag är det dock vanligare att man delar upp sin ekonomi och väljer den bank som ger bäst villkor för det specifika området.Att vara kund hos olika banker kan ibland vara till fördel när det handlar om att hitta ett upplägg som ger dig precis det du vill ha. Till exempel kan du ha ditt bolån hos en större bank, samtidigt som du sköter ditt sparande, dina investeringar och privatlån hos en eller ett par andra, mindre banker.

Vilken bank ska jag välja?

När du väljer bank ska du utgå från vad som är viktigast för dig. Vill du ha så låg bolåneränta, så hög sparränta och så lågt courtage som möjligt? Då är vårt tips att vända dig till flera olika banker. Tycker du istället att fysiska kontor, personlig service och tydlig överblick är avgörande faktorer? Då kanske det är bäst att hålla sig till en och samma bank.

För dig med lån kan valet av bank innebära stora skillnader i hur mycket du behöver betala i ränta varje månad. Om en bank erbjuder en riktigt låg ränta mot villkoret att du flyttar alla dina bankärenden till dem så kan detta vara det mest fördelaktiga för din ekonomi, även om du hade kunnat få en bättre sparränta någon annanstans.

Väljer du att ha dina bankaffärer utspridda på ett flertal olika banker? Tänk då på att läsa villkoren noga så att den sammanlagda kostnaden för bankernas avgifter inte blir dyrare än om du hade samlat allt hos en enda bank.

Stora skillnader i bankernas utbud.

Att hitta en bank som erbjuder allt du vill ha är inte det lättaste. Åtminstone inte om du vill ha så bra villkor och ränta som möjligt. Innan du väljer bank bör du därför kolla upp att de faktiskt har de tjänster du är intresserad av. Många av de mindre bankerna erbjuder till exempel inte bolån medan de flesta stora banker inte erbjuder någon sparränta alls.

Sedan kommer alla de där små, men inte desto mindre praktiska banktjänsterna. Kan banken erbjuda Swish och mobilt Bank ID? Kan du betala dina räkningar via bankens internettjänst? Om inte så kanske du ska välja en annan bank för dessa tjänster och bara använda den nischade banken för de ändamål de är bäst på, exempelvis investeringar eller sparande. På så sätt får du tillgång till de tjänster du behöver samt bra villkor för de pengar du vill investera eller spara.

Spara och investera pengar.

Sparande och investeringar är två områden där det är vanligast att ha en annan bank än sin “vanliga” bank. Skälet till detta är att de mindre bankerna ofta kan erbjuda bättre villkor och ränta än de stora, traditionella bankerna.

När du ska välja en bank för ditt sparande behöver du bestämma dig om du vill ta en aktiv eller passiv roll i ditt sparande. Vill du att dina pengar ska växa utan att du ska behöva göra särskilt mycket är ett sparkonto eller ett fondkonto rätt väg att gå. Välj om du vill ha ett konto med bindningstid eller om du vill kunna komma åt dina pengar utan begränsningar. Generellt sett brukar ett sparkonto med bindningstid ge bättre ränta än ett obundet konto. Här har vi samlat sparkonton från 50 olika banker så att du kan välja den sparränta som passar dig bäst.

Vill du att sparpengarna ska ge större avkastning kan du välja att investera i aktier. Här är det viktigt att du jämför de olika bankernas utbud av aktier, samt deras avgifter och courtage (avgiften som banken tar ut när du köper eller säljer aktier).

Aktier är ingen garanti för att dina pengar kommer växa, men tittar vi rent historiskt så har aktiemarknaden haft en stigning på 8 % per år de senaste åren. Kom ihåg att historisk avkastning inte garanterar någon framtida avkastning. Det finns alltid en risk vid investering.

Förhandla till dig en bra bolåneränta.

Så länge du inte hyr eller har betalat av din bostad så behöver du ett bolån. Lånet för bostaden utgör ofta en av de största utgifterna i ett hushåll. Därför är det viktigt att du får en så låg ränta som möjligt. Innan du väljer bank kan du jämföra bankernas listräntor och genomsnittsräntor för att få en tydlig överblick. Listräntan är den räntenivå som bankerna själva annonserar ut. Genomsnittsräntan är istället ett medelvärde på bankens samtliga bolåneräntor.

När du ska ansöka om ett nytt bolån - eller flytta ditt nuvarande lån - kan du vinna på att jämföra vilka erbjudanden som finns tillgängliga för stunden. Gå till några olika banker och spela ut dem mot varandra. Är du beredd att flytta delar av eller hela din ekonomi till en bank för bättre villkor? Då har du ofta ett bra förhandlingsläge. Se dock till att banken du tänker flytta till kan erbjuda de tjänster du är intresserad av, samt att deras avgifter inte är så höga att din räntesänkning går förlorad.

Service och avgifter.

För många är snabb och smidig service en av de viktigaste faktorerna när man ska välja bank. Vad som utgör bra service kan dock variera beroende på vem du är som person. Vissa vill exempelvis ha ett fysiskt bankkontor att gå till. Andra vill ha kundsupport dygnet runt via appar eller telefon. Det kan vara svårt att bedöma en banks service innan man själv är kund. Vill man ha en fingervisning så kan man alltid läsa omdömen och recensioner online, till exempel på Trustpilot.

Precis som service är avgifter något som skiljer sig mycket från en bank till en annan. En del banker har paket där de vanligaste tjänsterna ingår. Andra tar betalt för varje enskild tjänst du använder. Innan du väljer bank rekommenderar vi att du läser villkoren noga så att du inte behöver betala höga avgifter för tjänster du använder ofta. Då kan det ibland vara smartare att välja ett paketerbjudande eller förhandla till dig en bra deal innan du byter bank.