verybigimage

Lunar Bloggen

folk får lyckorus av toalettpapper - kolla dina utgifter: hamstrar du omedvetet?

Först var det munskydd, sen handsprit och nu hamstrar folk toalettpapper härifrån och till månen. Det handlar om kontroll och flockmentalitet säger psykologer. Men, panikköp kan också förstöra din budget.

Lunar visar hur du undviker panikköps-fällan - förutom ett gratis kort och en bank-app får du fyra goda tips till hur du kan hantera din ekonomi.

Om du står i mataffären och tittar på alla andra som står med torn av toalettpappret i vagnen får du mest sannolikt lust att ta med dig ett extra paket själv.

Enligt CNN hamstrar folk toalettpapper globalt för att det ger en känsla av kontroll - och för att människor är flockdjur som gör som andra människor gör. Det säger Baruch Fischhoff som är psykolog och professor.

“Stressen med att hamstra toalettpapper kan vara värt det om det ger en känsla av att folk har gjort allt de kan och det får dem kanske att tänka andra saker än coronaviruset”, säger Fischhoff.

När hamstrar du?

Även om det varken är matvarukris eller så att mataffärerna håller på att tömmas på varor, informerar många matvarukedjor om 20-50% ökad försäljning under de senaste dagarna. Detta beror på att folk hamstrar i stora mängder för att de förväntar sig en prisstigning eller är rädda för att varorna ska ta slut.

Det är skillnad på att hamstra medvetet och när man bara följer strömmen och lägger fler och fler varor i korgen för att andra gör det, även om man inte kommer kunna äta upp alla varorna. Det har redan varnats om större matsvinn på grund av panikköp.

En månatlig matbudget för en person ligger vanligtvis på runt 2500 kr och för en familj kan den ligga på 5000 kr. Om du lägger på 20% extra inköp kommer du att se att beloppet stiger och budgeten blir väsentligt högre.

Här är fyra verktyg som gör det enkelt att uppmärksamma om du också panikköper och om ditt dagliga matinköp är på väg i fel riktning. Som myndigheterna har sagt flera gånger: det finns ingen anledning att hamstra.

 1. Få översikt över dina utgifter 📊
  Lunars bank-app är din bästa vän om du vill få en översikt över och hantera din ekonomi. För det första får du en knivskarp översikt över dina utgifter som delas in i olika kategorier utifrån vad du handlar. Om du vill ta reda på om du är i fara för att börja hamstra själv har Lunar samlat alla dina dagligvaruinköp i en kategori. Så det är enkelt för dig att få översikt över dina utgifter.

 2. Spara dina kvitton 🧾
  Ett riktigt bra tips är att du kan spara alla dina kvitton under varje köp i appen. Genom att göra detta kan du alltid hitta detaljer på vad du faktiskt har köpt och det är enklare för dig om du behöver lämna tillbaka eller byta något. Du klickar på transaktionen och under “bifoga” kan du lägga upp en bild av ditt kvitto. Smart.

 3. Skapa en interaktiv budget 🧮
  När du är igång med att få en översikt kan du lika gärna skapa en budget. Du klickar på 🔔 och väljer hur mycket du max vill spendera under en månad. Därefter delar du in beloppet i kategorier som dagligvaruinköp, transport, underhållning, mat och dricka osv.

 4. Lunar meddelar om hur det går 🔔
  Om du tillåter notiser meddelar vi dig varje gång du har spenderat pengar och om du håller dig inom din budget. Det blir inte lättare att undvika hamstring.

Ladda ner Lunar-appen här - du får också ett gratis kort så det kostar dig ingenting att få kontroll över din ekonomi.