verybigimage

Flytta hemifrån: 10 steg för en lyckad första flytt

Att flytta till sin första egna bostad tillhör en av livets stora händelser. Plötsligt har du all frihet du någonsin kunnat önskat dig. Men med frihet kommer också ansvar och kostnader som du hitintills varit lyckligt omedveten om. För att din första flytt ska gå så smidigt som möjligt har vi på Lunar satt ihop en lista på de 10 viktigaste sakerna du ska tänka på när du ska flytta hemifrån – från att göra upp en budget till att köpa en mopp.

Checklista för dig som ska flytta hemifrån

  1. Teckna hemförsäkring
  2. Gör upp en budget
  3. Skaffa bredband
  4. Välj ett elavtal
  5. Se över dina matkostnader
  6. Spara ihop till en buffert
  7. Flyttanmäl och adressändra
  8. Köp verktyg och städprylar
  9. Installera brandvarnare
  10. Gör din bostad till ett hem

1. Teckna hemförsäkring

Det första du bör göra när du flyttar hemifrån är att teckna en hemförsäkring. På så sätt är din bostad, dina ägodelar och du själv skyddad om olyckan eller inbrottstjuven skulle vara framme. Man ska vara beredd på att allt kan hända, men har du en hemförsäkring så är du bättre skyddad mot ekonomiska smällar och slipper oroa dig mer än nödvändigt. Och det kan de där 120-180 kronorna i månaden faktiskt vara värt.

Ska du bo inneboende hos någon eller hyr du i andra hand? Be då den som står på bostaden att lägga till dig som medförsäkrad i sin hemförsäkring.

2. Gör upp en budget

Ska du klara av att bo själv gäller det att hushålla med slantarna. Unga har i genomsnitt mycket mindre pengar att röra sig med och därför gäller det att prioritera vad du ska handla och vad du kan avstå. Du behöver med andra ord sätta upp en budget.

Det första du behöver få koll på är hur stora dina fasta kostnader är och hur mycket du har att röra dig med när alla räkningar är betalda. För att underlätta för dig har vi på Lunar satt ihop en guide på hur du gör en budget med lättförståeliga budgetexempel. Med järnkoll på ekonomin kommer du få mer pengar över till roligare saker i livet, som att äntligen komma iväg på resan du alltid drömt om eller köpa de danska designmöblerna som skulle passa så perfekt i ditt nya hem.

3. Skaffa bredband

De som tillhör generation Z är uppvuxna med att internet finns tillgängligt överallt. Därför kan det för vissa komma som en chock att det inte finns något färdigt Wi-Fi att automatiskt koppla upp sig till i den nya lägenheten. Visst klarar du dig ett tag på att internetdela din mobilsurf men planerar du att bo och vistas i din bostad under en längre period så behöver du skaffa bredband. Här gäller det att väga pris mot hastighet. Väljer du en lite lägre hastighet så kan du i regel komma ganska billigt undan. Ett annat tips är att prata med dina grannar och fråga vad de har för leverantör och hastighet och ifall de är nöjda.

4. Välj elavtal

Liksom med bredband är el en kostnad som många aldrig ägnat en tanke åt innan de själva flyttade hemifrån. Plötsligt ska du välja mellan olika leverantörer, jämföra kWh-priser och ta beslut om du ska ha ett bundet eller rörligt elavtal.

Bor du i en lägenhet brukar uppvärmningskostnaden täckas in i hyran eller brf-avgiften vilket gör att elkostnaderna sällan blir särskilt höga. Men med detta sagt så är det alltid bra att försöka bruka så lite el som möjligt. Dra därför ut laddare som inte används, släck lampor i rum du inte vistas i och undvik standby-läge.

En sak som du som ska flytta hemifrån bör känna till är att du får två räkningar från ditt elbolag. En räkning för den el du faktiskt förbrukat, och en för drift av elnätet.

5. Se över dina matkostnader

När du gjort en budget där dina fasta kostnader är inräknade så har du förhoppningsvis en summa kvar som ska gå till mat, kläder och sparande. För de flesta som ska flytta hemifrån utgör just maten den största utgiften. Inte nog med att du ska kunna äta dig mätt, du behöver dessutom bunkra upp med allt som ska finnas i ett skafferi, från vetemjöl till kryddor.

Det går att klara sig på väldigt lite pengar om man måste, men med ett bra grundskafferi kommer det bli billigare och roligare att laga mat längre fram. Fler tips om hur du sätter en matbudget hittar du här.

6. Spara ihop till en buffert

Har du ett eget hushåll så kommer du behöva betala för saker du inte kunnat förutse. Därför är det lika bra att börja spara ihop till en buffert redan från dag ett. En buffert är perfekt för alla utgifter som inte når upp till kostnaden för självrisken eller som inte täcks av din försäkring. Det kan till exempel röra sig om en överraskande hög räkning, en trasig mobil eller en vägg som behöver återfå sin ursprungliga färg efter en olycka.

Tack vare att du redan satt upp en budget kan du själv bestämma hur mycket du ska lägga undan varje månad. Genom att använda Lunar-appen kan du enkelt se till att bufferten fylls på varje månad, samt se hur mycket den ligger på i nuläget. Läs mer om Lunar-appen här.

7. Flyttanmäl och adressändra

När du ska flytta hemifrån är det viktigt att du skriver dig på din nya adress. Är du inte folkbokförd där du bor så kommer du till exempel inte få rösta i närheten av ditt hem. Ändring av folkbokföringsadress gör du på Skatteverkets hemsida .

Ytterligare ett tips är att göra en adressändring och begära eftersändning. Då skickas all post som adresserats till din gamla adress till din nya bostad. Ett bra val för dig som vill slippa dyra påminnelseavgifter och julkort i februari.

8. Införskaffa verktyg och städprylar

För de flesta är bostaden är ett ständigt pågående projekt. Om det inte behövs städas så är det alltid något som behöver fixas. Därför gör du klokt i att införskaffa såväl städutrustning som verktyg. Dammsugare, golvmopp, fönsterskrapa och toalettborste är måsten när du ska flytta hemifrån. Detsamma gäller hammare, skruvmejslar, skiftnyckel och kombinationstång. Med dessa verktyg kan du sätta ihop de flesta IKEA-möbler samt ta itu med mindre arbeten. Vill du fästa något på väggen eller i taket behöver du en slagborr. Har du en tajt budget så brukar det dock alltid finnas någon i bekantskapskretsen med en slagborr som du kan låna.

9. Installera brandvarnare

För att skydda dig och ditt nya hem från skadlig rök och eldsvådor ska du installera (åtminstone) en brandvarnare i din bostad. Helst ska den sitta i taket i mitten av rummet, dock ej i köket eller badrummet. När batteriet börjar ta slut så varningspiper den med jämna mellanrum. Åtgärda detta genom att köpa ett nytt 9V-batteri.

10. Gör bostaden till ett hem att trivas i

I listan har vi mest tagit upp en massa praktiska saker som rör din ekonomi och underhåll av bostaden. Men att flytta hemifrån handlar ju också om att du ska trivas där du bor. Genom att lägga lite extra tid och tanke på inredningen kommer du få ett hem som speglar den du är som person. Det behöver inte ens bli särskilt dyrt. Använd dig av second hand-fynd, växter, mysig belysning och textilier och varva med nya inköp och personliga tillhörigheter.


Med Lunar-appen kan du enkelt sätta upp mål för ditt sparande, som till exempel en ny soffa eller ett sideboard. Ladda ner Lunar-appen och ta första steget till ditt drömboende idag.