Så gör du en budget i tre enkla steg
Drömmar kostar allt som oftast pengar att förverkliga, och pengar kostar i sin tur vanligtvis tid att tjäna ihop. För att du ska kunna njuta av livet till fullo behöver du hitta en bra balans mellan dessa två. Enligt oss på Lunar är en budget det första steget mot att ta kontrollen över sin ekonomi. Inte nog med att du kommer få det lättare att kunna spara ihop till det du drömmer om. Du kommer dessutom slippa oron över att inte veta var pengarna tar vägen.
Steg 1: Lön, ersättning, bidrag – räkna ut din inkomst
Första steget när du ska göra en budget är att räkna ut hur mycket pengar du får in varje månad. Det spelar ingen roll hur hög eller låg inkomst du har. Poängen med en budget är istället att få en överblick över din ekonomi för att på så sätt kunna planera och spara smartare.
Lön är den absolut vanligaste formen av inkomst. Men det finns en mängd andra sätt att få in pengar. Som exempelvis försäkringsersättning, bidrag, utdelningar, stipendier och studiemedel, m.m.
För att få en så tydlig bild över dina inkomster som möjligt är det viktigt att du räknar ihop alla summor, hur små de än tycks vara. För precis som med små kostnader så brukar små inkomster bli till rätt stora summor när man slår ihop dem över ett år.
När du är färdig med dina inkomster så har du kommit en bra bit på vägen till en egen budget. Nästa steg är att räkna ut var pengarna tar vägen.
Steg 2: Stora utgifter och små kostnader
När man gör en budget brukar man skilja på fasta och rörliga kostnader. Här kan man säga att de fasta är nödvändiga kostnader som inte går att prioritera bort (bostad, el, försäkringar) medan de rörliga är mer beroende på hur din vardag ser ut – dvs. restaurangbesök, kläder, kultur, semesterresor och allt annat som gör livet värt att leva.
Försök nu bena ut de olika utgifterna och hur stora kostnader de utgör varje månad. Dela sedan upp dem i fasta, respektive rörliga utgifter. När du är klar med detta så är din budget i stort sett klar.
Tycker du att det här med att göra en budget känns svårt? Här har vi samlat några budget-exempel som du kan använda som inspiration. Du kan även använda dig av vår budgetkalkyl-mall.
Kom ihåg att ingen budget är den andra lik. Vi är alla olika och därför är det viktigt att du skapar en budget utifrån dina egna prioriteringar och förutsättningar.
Tips! Det finns mycket att upptäcka i ditt kontoutdrag
Betalar du allting med kort och Swish? Då finns oftast all info du behöver för att kunna göra en budget på ditt kontoutdrag. Gå tillbaka till föregående månad och skriv upp alla räkningar du betalat, kostnader du haft för mat samt övriga rörliga och fasta utgifter.
Steg 3: Pengar till sparande
Att lägga undan pengar till sparande, till en buffert eller för framtida investeringar är superviktigt. För ju mer du kan lägga undan varje månad, desto bättre rustad är du om livet skulle råka ta en oväntat vändning. Vi på Lunar anser att det bästa sättet att spara är att ha ett tydligt mål med sitt sparande. På så vis känns det inte som en lika stor uppoffring utan mer som en investering för din framtid.
50/30/20 eller 80/20 – vilken budget passar dig bäst?
Låter det som rena grekiskan? Bara lugn, vi ska reda ut begreppen.
50/30/20 och 80/20 är två olika typer av budgetar som bygger på hur stor del av inkomsten som ska gå till vad. 50/30/20-modellen är uppdelad på följande sätt:
50 % till fasta utgifter
30 % till rörliga kostnader
20 % till sparande
Denna budget förutsätter att du kan hålla dina fasta kostnader på omkring 50 %. Har du ett väldigt dyrt boende som du inte vill flytta ifrån så kan du göra din egna indelning, t.ex. 65/25/10 eller 60/20/20. Huvudsaken är att du har koll på hur stor del av din inkomst som går till vad.
80/20 är en enklare form av budget som du kan använda för att få igång ditt sparande. Den går ut på att du sparar undan 20 % av lönen så fort den kommer in på kontot. Detta är pengar som du låtsas att du aldrig har sett.
De återstående 80 procenten är du sedan fri att spendera precis hur du vill. Detta sätt att hantera pengar på liknar mycket hur någon utan budget lever. Man anpassar sig helt enkelt efter hur mycket man har att röra sig med. Den stora skillnaden här är att sparkontot växer för varje ny månad som passerar.
På Lunar har vi en riktigt bra sparränta från första kronan. Läs mer och skaffa ett gratis konto här
Vad händer om budgeten spricker?
Har du svårt att hålla dig inom din budget så är chansen stor att du har glömt räkna med någon utgift som nu rör till det i din ekonomi. Det kan bland annat röra sig om en stor engångskostnad som du inte kunnat förutse, eller att du har glömt att ta med alla små inköp du gör under en dag.
Att inte klara sin nya budget innebär inte någon katastrof. Tvärtom vore det ett värre öde att försöka hålla sig inom en felaktig budget. Oftast tar det några månader och lika många försök innan du hittat en budget som funkar för dig. För att öka dina chanser att klara din budget kan du till exempel använda en app som håller koll på dina utgifter åt dig.
Läs mer om Lunar-appen och hur den kan hjälpa dig att förbättra din ekonomi.