Det har förmodligen inte undgått någon att matpriserna stigit kraftigt de senaste månaderna. Små förändringar i pris kan göra stor skillnad när det kommer till saker du köper mycket av, som till exempel matvaror. Tack och lov är maten en av de utgifter i din budget du enklast kan justera efter nya förutsättningar. I bästa fall behöver du inte ens förändra dina matvanor särskilt mycket. Här nedan har vi samlat våra bästa tips på hur du får ner dina matkostnader per månad.
5 tips på hur du sänker dina matkostnader.
Så sänker du din matkostnad per månad.
1. Ha en plan innan du går till butiken
Att gå till butiken när du är hungrig är ett bergsäkert sätt att komma hem med helt fel saker i matkassen. Ett annat vanligt misstag som många gör är att gå till butiken en eller flera gånger per dag. För att sänka dina matkostnader behövs planering, planering och ännu lite mer planering. Sätt en meny för veckan. Ta bort “Ej reklam”-skylten från ytterdörren och sätt igång att leta extrapriser. När du vet exakt vad du behöver köpa så kommer du komma mycket billigare undan och du slipper springa förbi affären i tid och otid.
2. Bli bättre på att laga mat
Det har inte ens gått en vecka och du har redan arbetat dig igenom dina standardrätter och vet nu inte alls vad du ska laga till middag. Känner du igen dig? När man saknar inspiration blir matlagningen lätt till en plåga. Enklaste lösningen är förstås att ringa sin lokala take-away och låta någon annan stå för matlagningen. Denna lösning är dock ganska dyr i längden.
Vill du på riktigt sänka dina matkostnader måste du lära dig att laga mat du själv tycker om. Leta upp recept du tror du klarar av och hitta nya favoriter. Lär dig dem utantill och bygg på så vis upp en egen receptbank i huvudet. Ju bättre kock du blir, desto roligare blir matlagningen!
3. Ät mer grönt (och gult)
Som vi skrev här ovan så är färdigmat dyr i jämförelse med hemlagat. Detsamma gäller för saker som kött, fisk och halvfabrikat. Genom att välja ingredienser efter säsong kan du enkelt sänka dina matkostnader utan att behöva kompromissa med vare sig smak eller kvalitet. Det är inte direkt någon slump att alla trendiga restauranger idag marknadsför sin mat som just säsongsbetonad och närodlad.
Under vintern växer som bekant inte så mycket på våra breddgrader, så därför kanske du gör bäst i att skippa röd paprika och gurka då och då. Satsa istället på rotfrukter och gör storkok!
4. Undvik svinn
Att hålla sina matkostnader på ett minimum är en fin gammal tradition som blivit trendig på nytt. Äldre generationer var mästare på att ta vara på allt och inte låta något gå till spillo. Gammalt bröd blir till ströbröd. Ostkanter blir till riven ost att ha i frysen. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Genom att laga mat utifrån vad du redan har hemma i köket sparar du massor av pengar och slipper slänga bra mat bara för att du inte vet vad du ska göra med den.
5. Ta med lunchlåda till jobbet
Det har sagts förr men tåls att sägas igen – lunchlådan är matbudgetens bästa vän. Genom att ta med mat som blev över från gårdagen kan du spara tusenlappar varje månad. Visst kan du gå ut och äta lunch med kollegorna någon gång ibland, men försök ta med dig lunch så ofta som det bara går. Hade du kunnat se hur snabbt summan växte för varje dag som går så hade du börjat med lunchlåda redan i förrgår.
Hur mycket pengar lägger du på mat varje månad?
En del kan säga exakt på kronan hur mycket de spenderar på mat varje månad, medan andra inte har en aning. Just matkostnader kan vara svåra att få grepp om då det rör sig om många små belopp. Och hur bör man tänka kring alla varor du köper på Coop eller ICA som inte är mat? Ska tandborstar och tvättmedel räknas in i matbudgeten?
Förutsatt att du inte sparat alla kvitton så är det absolut enklaste att räkna allt du handlar i din matbutik som matkostnader. Alternativt kan du räkna ut hur mycket schampo, hushållspapper och diskmedel, m.m. du köper en genomsnittlig månad och sedan dra av den summan från din matbudget. Hur du väljer att lägga upp din budget är helt upp till dig. Det viktigaste är att du förstår din budget och kan spåra vad pengarna används till.
Håll koll på dina matkostnader med Lunar-appen
Matkostnaderna springer lätt iväg, särskilt som priserna fortsatt ser ut att stiga. Med Lunar-appen håller du dig inom din matbudget och ser till att du inte spenderar mer än planerat. Det bästa är att allt sker helt automatiskt. Kom igång och använd ditt Lunar-kort så identifierar appen alla dina matinköp och samlar dessa under rätt kategori. Skulle du börja närma dig din budgetgräns så skickar appen en notifikation till dig om detta. På så vis håller du enkelt koll på dina matkostnader och slipper tråkiga överraskningar vid månadens slut. Lunar-appen funkar lika bra för din matbudget som för andra delar av din ekonomi. Gör som över 900 000 andra och ladda ner Lunar-appen idag.
Kom igång med Lunar-appen