verybigimage

Fem skäl till varför du bör göra en budget för din privatekonomi

En budgetapp är en app som hjälper dig att sätta upp en budget och hålla dig inom den. Utbudet av budgetappar har formligen exploderat på senare år och det är skandinaviska företag som leder utvecklingen. Men vilken budgetapp är egentligen bäst för dig och ditt hushåll? Här nedan har vi listat fem budgetappar som kan hjälpa dig med din vardagsekonomi.

Nu råkar den här listan vara utan inbördes ordning men hur skulle det se ut om vi inte placerade oss själva som nummer ett? Vi är övertygade om att Lunar har något för alla! 😊

1. Mindre stress och oro

Att göra en budget handlar inte enbart om att få din privatekonomi att må bättre, utan också att du ska må bättre. Faktum är att dessa två ting har mer att göra med varandra än vad man kan tro. Med bättre koll på dina pengar så slipper du mycket av den oro och ångest som annars är vanlig när det kommer till ens privatekonomi. Dock finns det inga genvägar till en egen budget. Det bara att riva av plåstret och öppna din kontohistorik, hur olockande det än kan kännas. När detta väl är gjort så är det värsta redan bakom dig och du kan börja återta kontrollen över dina utgifter och ditt sparande.

En annan fördel med att ha en budget är att du också blir bättre förberedd på oförutsägbara kostnader, som exempelvis dyra renoveringar, en trasig bil eller till och med ett tillskott i familjen. Sammanfattningsvis så är en budget ett bra första steg till ett mer harmoniskt liv.

2. Det blir lättare att spara och planera din ekonomi

Alla vet väl hur svårt det kan vara att hitta motivationen att spara. Det finns så mycket annat kul du kan lägga pengarna på här och nu att framtiden inte känns lika prio. Dock behöver det inte vara en motsättning mellan att unna sig saker och samtidigt lägga undan pengar till regnigare dagar. Med en budget kommer du få bättre koll på hur mycket du har att röra dig med varje månad. Det betyder att du kan göra smarta prioriteringar och bygga upp ett långsiktigt sparande för framtiden.

En budget hjälper dig också att spara till sådant som du drömt om länge, som exempelvis en resa eller ett nytt kök. Sätt mål med ditt sparande och se hur du närmar dig din dröm, krona för krona.

3. Du kan skära ner på onödiga utgifter

Ibland kan det vara svårt att upptäcka de där små utgiftstjuvarna som ser oansenliga ut var för sig, men som sammanlagt blir till stora summor varje månad. Take away-kaffe och godis är exempel på saker som gärna köps utan någon vidare eftertanke. För många blir budgeten därmed en väckarklocka som uppmärksammar en på hur mycket pengar som går åt till saker man varken har nytta eller särskilt mycket glädje utav. Kanske blir detta dagen du slutar snusa eller byter ut läsken mot törstsläckande kranvatten? Med en budget får du ytterligare en morot att göra förändringar som inte bara förbättrar din privatekonomi utan också ditt välmående.

Att det blir lättare att spara pengar med en budget låter kanske som en självklarhet, men visste du att du också kan spara tid? Tänk så här: varje inköp du gör är ett beslut som ska fattas. Genom att ha en tydlig plan för vad dina pengar ska gå till varje månad slipper du hålla på att argumentera med dig själv kring huruvida du har råd med något eller inte. Allt står ju redan i din budget!

Detta blir särskilt tydligt när det kommer till din matbudget. Genom att bestämma hur mycket pengar din mat får kosta, samt göra inköpslistor inför varje handling ser du inte bara till att ha matinköp och planering klara på ett ögonblick, du slipper dessutom våndan i att fundera ut vad du ska äta till middag varje kväll. Ju kortare tid du behöver tillbringa i affären, desto mer kommer du ju kunna chilla hemma.

4. Du kan minska ditt klimatavtryck

Allt som produceras har en påverkan på klimatet. Men genom att minska saker som matsvinn, onödiga bilresor och klädinköp kan du hålla dig inom budget och samtidigt minska din klimatpåverkan. Bra för plånboken och bra för miljön!

5. Redo att komma igång med din budget?

Som du ser så finns det mängder av skäl till att göra en budget för sin privatekonomi. Undrar du var någonstans du ska börja? I så fall hittar du allt du behöver i vår guide till hur man gör en budget.

För att underlätta så mycket som möjligt för dig har vi dessutom utrustat Lunar-appen med supersmarta budgetfunktioner. Registrera ett konto idag och sätt en budget på några minuter. Du kan också sätta upp mål med ditt sparande som motiverar dig att fortsätta spara. Med appens hjälp kommer du knappt märka av att du lever på en budget.

Kom igång med Lunar-appen nu