Vi hjälper dig
Den ultimata startguiden till köp av aktier
1. Få dina pengar att växa och gör skillnad
Den övergripande anledningen till att investera i aktier är att du på sikt kan få dina pengar att växa. Det kan du om de verksamheter som du köper aktier i blir mer värda. När du någon gång vill sälja aktien igen och dess verksamhet har blivit värd mer, säljer du med avkastning. Genom att göra det blir dina pengar värda mer.
Du kan också investera i aktier för att du vill göra skillnad med dina pengar. Det kan vara genom att du väljer att köpa aktier i en verksamhet som gör något bra för världen, som du gärna vill stötta, som t.ex. hållbar energi.
2. Så här köper du en aktie
När du har beslutat dig för att investera, ska du också komma på vilken plattform du vill använda. Efter det, ska du registrera dig och svara på några frågor om dig själv, din utbildning och hur mycket pengar du har. Det ska du göra eftersom det alltid finns en risk att förlora de pengar som du investerar och att vi som bank känner dig lite bättre när du ska ha ett investeringskonto.
Om du väljer att investera med Invest i Lunar-appen ska du först ladda ner appen gratis. Du får ett vanligt bankkonto och ett svart Visa-kort, och i appen kan du registrera dig till Lunar Invest.
När du har registrerat dig, överför du pengar till ditt Invest-konto och så är nästa steg att hitta den aktie som du gärna vill investera i - och köpa den. Du hittar Invest under Produkter i Lunar-appen.
👉 Registrera dig till Lunar helt gratis - och testa Invest idag
3. Investera i något som du förstår
En av de största och bästa investerarna är amerikanska Warren Buffett och ett av hans bästa råd är simpelt: Investera i något du förstår.
Att börja investera handlar inte om att man ska köpa alla möjliga aktier i företag som man egentligen inte vet vad de gör. En bra tumregel är att du ska förstå produkten och företaget innan du köper en aktie och därmed blir delägare.
Kolla här vilken aktietyp du är - den försiktiga, den gröna eller trendspottaren.
4. Det är inte fel tidpunkt att börja
Många tror felaktigt att köp och sälj av aktier handlar om att tajma marknaden och investera på den rätta tidpunkten. Så är det inte. Om du försöker tajma marknaden kan du potentiellt gå miste om de bästa handelsdagarna - och givetvis även de värsta. Historiskt sett har det varit långt värre att vara “utanför” marknaden på de bästa dagarna än att vara “inne” på marknaden under de sämsta dagarna. För även om de bästa dagarna i regel kan räknas på en hand, står de för en stor del av din avkastning. Om du inte är på marknaden kan det alltså påverka din avkastning negativt.
5. Tre bra ställen som du hittar inspiration till för dina investeringar
Om du gärna vill veta mer om investeringar finns det många bra möjligheter att få mer kunskap. Här är tre bra ställen som kan dig inspiration:
Börspodden : Sveriges största podcast om börsen och investeringar. Här diskuterar två experter vilka aktier de investerar i och varför.
Feminvest : Sveriges största nätverk för kvinnliga investerare. Du kan delta i events, webinarer och kurser.
Börshajen : En podcast startad av Andra Farhad med målet om att få hela Sverige att bli bättre på att spara. Lyssna på podden och spana in de kurser som Börshajen erbjuder på deras hemsida.
6. Det kostar att köpa och sälja aktier
När du investerar kostar ingår även en avgift för att köpa aktien. På vissa ställen betalar du även avgift för att ha dina aktier stående på kontot (depåavgift) och om du köper aktier i t.ex. USA eller Europa, betalar du en valutaavgift. Det är eftersom dina svenska kronor ska växlas till t.ex. amerikanska dollar om du köper en aktie hos Apple.
I Lunar Invest kostar en handel 25 kr när du handlar för under 60.000 SEK. Du betalar 0,5% i valutaavgift när du köper utländska aktier.
Lunar är därför ett av de billigaste ställena att investera och det finns inget minimumbelopp, så du kan komma igång och investera utan att ha stort sparkapital.
7. Så här gör du enkelt en investeringsstrategi
Du behöver inte vara expert för att göra en investeringsstrategi. Men det är bra att börja med en tidshorisont. Vill du gärna ha pengarna om 5, 10 eller 20 år? Ju längre horisont du har, desto fler nybörjarfel kan du göra. För du har tid att låta investeringarna växa.
Ett exempel på en investeringsstrategi
Spridda investeringar: du börjar smått och investerar ett mindre belopp som du kan lägga undan varje månad. Du kompletterar aktier som du redan har och har tillslut omkring 10 aktier. Små belopp kan månad efter månad och år efter år bli till mycket pengar.
Detta beror på det som Albert Einstein kallade den starkaste kraft i hela universumet: Räntornas ränta.
Om du investerar 1000 kr i aktier varje månad i ett år och får 6% i avkastning (historiskt sett har aktiemarknaden faktiskt genererat omkring 10% i årlig avkastning), kommer du efter de första året ha en aktieportfölj värd 13.397 kr. Fem år senare kommer den vara värd 71.118 kr och efter 20 år, 165.698 kr.
Om du hela tiden återinvesterar dina pengar och inte tar ut dem, kan små belopp bli till mindre förmögenheter.
Du kan också välja en rent hållbarhetsstrategi och välja verksamheter som har en mission och vision som du delar.
8. Köp bara aktier för pengar som du har råd att förlora
Du ska aldrig investera för mer än du har råd att förlora. Det är viktigt att du kan sova gott om natten.
Om du investerar ett mindre belopp ska du vara uppmärksam på att avgiften äter upp lite av din avkastning.
Några aktier har ett lågt pris per aktie (för att verksamheten inte har så högt värde). Du kan köpa en aktie för t.ex. 1 kr. Andra verksamheter är värda mer - t.ex. som Tesla, vars aktier kostar mer än 10.000 kr.
9. Sprid din risk
När du investerar är riskspridning ett nyckelbegrepp som handlar om att man inte ska lägga alla ägg i samma korg när man investerar för att minska den risk du tar som investerare.
Om du investerar alla dina pengar i aktier i samma företag utsätter du dig själv för en stor risk om företaget går dåligt och aktiekursen drastiskt faller. Genom att sprida dina investeringar över flera aktier i flera olika företag i olika länder, sektorer och branscher, blir du mindre sårbar över utvecklingen i varje enskilt företag. Då vägs förlusten du gör på vissa aktier förhoppningsvis upp av vinsten på andra aktier.
10. Du kan förlora allt - men inte mer än det
När du köper aktier finns risken alltid att du kan förlora alla dina pengar som du har investerat. Men du kan inte förlora mer än det.
Om den verksamhet som du har investerat i går i konkurs, förlorar du hela din investering. Precis som att din investering blir värd mindre när kursen faller i värde. Men det är först när du har sålt aktien som du förlorar pengarna. Så länge som du har aktien finns möjligheten att kursen kan stiga igen.
Om du har hört om någon som förlorar mer pengar på investeringar än vad de har, är det för att de har belånat sin investering. Det innebär att man har lånat pengar att investera för. Det kan du inte i Lunar Invest. Där kan du endast köpa aktier för pengar som du har på kontot - och ett bra tips är att aldrig investera för mer än du kan förlora.
11. Ha is i magen
Ouch… Det kan ta hårt när den aktie man tycker om faller i värde och det är röda tal varje gång man kollar i appen. Forskning visar att känslan när en aktie faller är psykologiskt värre än den positiva känsla som kommer när den stiger. Därför kan det vara frestande att ta förlusten och sälja, men det kan bli dyrt. För du ska du utöver värdeförlusten även betala avgifter för att sälja aktien och om du fortfarande tror att aktien på längre sikt kan klara sig bra, är det kanske en bra idé att behålla den och tänka mer långsiktigt.
När det kommer ett kursfall kan det också vara en möjlighet att köpa nya aktier, om man tror att kursen kommer stiga igen.
12. Så här hanterar du skatt
Om du får avkastning och tjänar pengar på sina aktier ska du betala skatt (Läs mer hos Skatteverket ). Om du förlorar pengar, kan det dras från,
I Lunar Invest måste du själv rapportera eventuella vinster eller förluster till Skatteverket.
Kom igång på några minuter - utan att vara expert
Vill du investera i aktier - utan att investera all din tid? Så är Lunar Invest rätt väg att gå. Registrera dig direkt i Lunar-appen och kom igång på några minuter, även om du inte vet något om aktier sen tidigare.
Q&A med Niels, 23 år och juriststudent
Varför investerar du?
"Min motivation för att investera grundar sig i två saker. Det ena är att aktier är ett bra sätt att få pengar att växa på. Det andra är att jag tycker att det är väldigt kul och intressant att sätta sig in i företag och följa med i utvecklingen. Kommer det gå bra? Lanserar de något stort? Alla små nyheter blir bara ännu mer intressanta när man själv äger en liten bit av företaget."
Hur kom du igång med att köpa aktier?
"Jag började för många år sen, då jag fick en handfull aktier i konfirmationspresent. När jag fick det tyckte jag att det var en rätt så tråkig present, då andra saker var mer konkreta som iPads och kontanter. Idag skulle jag inte vara det, för det var verkligen något som kickstartade min lust till att investera."
Vad var din första aktie?
"Jag fick två aktier i konfirmationspresent. Den ena var i Parken Sport & Entertainment i Köpenhamn och den andra var i Pandora. Aktierna i Parken var helt klart med hjärtat, då jag tyckte om fotboll, men Pandora var mer strategiskt då de hade haft en lång period med kursfall och därför var rätt så billiga."
Vad är det svåraste med att investera?
"Det är flera saker som gör att det kan vara lite svårt att investera, men det svåraste är nog att komma ihåg att vara tålmodig och ha is i magen. Både när en en aktie är påväg till skyarna och man kan ta ut stor avkastning, men naturligtvis också när en aktie sjunker till botten och det är röda tal varje gång man kollar i sin portfölj. I dessa fall är det svårt att hålla ångan uppe och hålla sig till den strategi och magkänsla som man hade den gång man investerade."
Vad investerar du i?
"För mig är investering en bra blandning av magkänsla, research och lite hjärta. Det är få investeringar som jag gör som bara är på hardcore research. Jag tycker om att investera i läkemedelsaktier och företag som försöker göra skillnad för människor som lever med sjukdomar varje dag."