verybigimage

Vad är diversifiering

Du har förmodligen hört begreppet diversifiering i investeringssammanhang. Men vad betyder det egentligen, och vad menas mer konkret när någon säger att man ska ”diversifiera sina investeringar”? Det förklarar vi här!

Vad är diversifiering?

Diversifiering handlar om att arbeta på flera olika sätt för att uppnå sitt mål. I investeringssammanhang handlar diversifiering om att sprida ut sitt kapital på flera olika tillgångar. Syftet med att diversifiera sin portfölj är att skydda sina investerade pengar mot onödiga risker samtidigt som man ökar sina möjligheter att få god avkastning på sitt sparande.

Genom att lära dig om hur du skapar en diversifierad portfölj på ett genomtänkt sätt har du alltså bättre chanser att få dina pengar att växa på sikt. Och du – det är faktiskt inte alls särskilt krångligt eller komplicerat!

Ett exempel på diversifiering

Priset för en aktie kan, som du säkert hört talas om, gå upp eller ner beroende på hur efterfrågan på aktien ser ut. Om du till exempel investerar alla dina pengar i en enda aktie är risken större att du förlorar pengar. Det beror helt enkelt på hur framgångsrikt det bolag du investerat i är.

Väljer du istället att investera samma summa pengar i 15 olika aktier har du diversifierat din portfölj. Nu har du minskat risken för att dina investerade pengar förlorar i värde eftersom du inte längre har alla ägg i en korg.

Känns det fortfarande förvirrande? Kolla in vårt räkneexempel nedan!

Om du har investerat 10 000 kr i en aktie och den sjunker i värde med 50 % har du också förlorat 50 % av dina investerade pengar. Du har med andra ord 5 000 kr kvar.

Investerar du dina 10 000 kr jämnt fördelat i 15 olika aktier och en av dem tappar 50 % av sitt värde har du bara förlorat 3 % av dina investerade pengar. Detta innebär att du har ca 9 670 kr kvar.

4 sätt att diversifiera sina investeringar

Det finns flera olika sätt att diversifiera sina investeringar. Vi har listat 4 av de vanligaste sätten nedan!

· Köp aktier i flera olika bolag

En vanlig rekommendation till den som investerar i aktier är att köpa aktier i minst 10–15 olika bolag, men det är så klart upp till dig vad just du tycker är lagom.

· Sprid din risk över flera marknader

För att få en bra diversifiering kan man sprida risken över flera olika marknader. Anledningen? Jo, om du har köpt flera aktier i flera bolag som alla verkar på samma marknad är din portfölj mer sårbar om någonting skulle förändras i just den marknaden.

· Diversifiera över tiden

Genom att göra regelbundna köp av exempelvis aktier köper du i både uppgång och nedgång. Detta ger en jämnare utveckling i din portfölj.

· Olika investeringsformer

Ett sätt att diversifiera sina investeringar är sprida ut sitt kapital i flera olika investeringsformer. Genom att välja investeringsformer som inte är korrelerade med varandra minskar du dina risker ytterligare. Du kan till exempel välja att investera i både aktier och P2P-lån, två investeringsformer som inte är korrelerade med varandra. Med det menas att din avkastning från investeringar i P2P-lån inte påverkas av upp- eller nedgångar på aktiemarknaden.

Testa olika investeringsformer i Lunar-appen

Vill du skapa en diversifierad portfölj? I Lunar-appen kan du investera i allt från aktier och ETF: er till P2P-lån och kryptovalutor . Skapa ett konto i appen idag för att komma igång på ett enkelt, roligt och tryggt sätt!

Ladda ner Lunar kostnadsfritt

Att fokusera – motsatsen till diversifiering

Man brukar säga att det finns två motsatta metoder att investera sina pengar på: genom diversifiering eller genom att fokusera. Att fokusera sin portfölj innebär att man endast äger ett fåtal tillgångar. Dessa tillgångar bör man ha mycket god koll på, något som både kräver en hel del tid och aktivt engagemang.

Fördelen med att fokusera är att man har en ökad möjlighet att få sina pengar att växa riktigt snabbt. Man behöver dock vara medveten om börsen är svår att förutsäga. Även om man är ordentligt insatt finns det saker som kan gå fel som är omöjliga att förutspå. Det är också viktigt att vara medveten om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.