verybigimage
PrivatekonomiPublicerad

Bästa apparna för budget och ekonomi 2022.

En budgetapp är en app som hjälper dig att sätta upp en budget och hålla dig inom den. Utbudet av budgetappar har formligen exploderat på senare år och det är skandinaviska företag som leder utvecklingen. Men vilken budgetapp är egentligen bäst för dig och ditt hushåll? Här nedan har vi listat fem budgetappar som kan hjälpa dig med din vardagsekonomi. Nu råkar den här listan vara utan inbördes ordning men hur skulle det se ut om vi inte placerade oss själva som nummer ett? Vi är övertygade om att Lunar har något för alla!

1. Lunar.

Lunar är appen som hjälper dig hålla koll på alla delar av din ekonomi. Från budget till att få koll på utgifter, sparande, investeringar och mycket mer.

Allt du behöver göra är att öppna ett konto och beställa ett kort. Hos oss får du ett gratis konto och digitalt kort. Därefter sorterar appen automatiskt in alla dina utgifter i respektive budgetpost. På så sätt får du en unik överblick över var dina pengar tar vägen varje månad. För att se till att du inte spenderar för mycket kan du sätta beloppsgränser och få en notis när du börjar närma dig budgettaket för månaden. Du kan dessutom med några få klick sätta upp mål för allt du kan tänkas vilja spara till. Välj antingen att lägga undan en slant då och då eller varje gång du drar ditt kort. Som du hör är appen utformad för att du ska behöva göra så lite som möjligt – din ekonomi sköter sig oavsett om du ligger på playan eller sitter uppe mitt i natten för att kolla Tokyobörsen.

När det kommer till budget så erbjuder Lunar också gemensamt konto med upp till 10 personer samtidigt. Denna funktion är guld om du till exempel ska åka på semester med kompisgänget och vill se till att ingen åker snålskjuts, eller om du vill dela kostnader för hemmet med din partner. Appen är helt gratis och låter dig även ansluta konton från flera svenska banker. På så vis kan du ha ett öga på hela din ekonomi på ett och samma ställe.

Läs mer om Lunar-appen här

2. Dreams.

Att komma igång med sitt sparande är lättare sagt än gjort. Detta hoppas utvecklarna bakom Dreams att deras budgetapp ska kunna ändra på. Oavsett om det är en ny bil, en drömsemester eller ett friår från jobbet som lockar så kan Dreams hjälpa dig nå dina drömmars mål.

Genom att koppla ditt konto eller betalkort till appen får du en bra överblick över dina transaktioner. Appen hjälper dig upptäcka “utgiftstjuvar” och ger dig sparhacks för att förenkla ditt sparande.

Är din största dröm att bli skuldfri så finns snart även möjligheten att genom appen ta fram en plan för att betala tillbaka krediter och lån så smidigt som möjligt. Dreams är främst till för dig som har ett tydligt mål med ditt sparande och som vill kunna följa utvecklingen i grafik (och på så vis känna motivationen att fortsätta spara). Dreams är gratis att använda och funkar på både Apple och Android-enheter.

3. Buddy.

Buddy är en internationell uppmärksammad budgetapp som enligt de själva ska göra hushållning av pengar till ett nöje. Buddy har ett snyggt gränssnitt som du kan anpassa efter eget tycke och smak, samt en rad användarvänliga funktioner som till exempel budgetering och utgiftsspårning. Än så länge går Buddy inte att koppla till ditt betalkort eller bankkonto. Detta betyder att du måste skriva in alla utgifter och inkomster själv. Så för att appen ska fungera som det är tänkt så måste du därför både vara ärlig mot dig själv samt göra grovjobbet med att gå igenom dina kontoutdrag.

Hos Buddy kan du skapa en gemensam budget med andra användare, till exempel en hushållsbuffert ihop med din sambo eller en semesterbudget med dina syskon. Buddy är gratis att ladda ner men för att använda alla funktioner krävs ett Premium-konto som kostar 50 kr per månad. Finns än så länge bara för Apple iOS.

4. Zlantar.

Zlantar är en oberoende app i vilken du kan sköta i stort sett hela din privatekonomi. Appen sammanställer data från dina olika konton och kreditkort och kategoriserar automatiskt alla dina transaktioner. Detta ger dig en klar och tydlig överblick av var dina pengar tar vägen. Med denna data kan du sedan skapa budgetar, sätta upp sparmål och mycket mera.

Appen tillåter också handel med aktier och fonder, samt har en funktion som jämför olika försäkringar, abonnemang och tjänster. Zlantar finns i tre olika versioner: en gratisversion, en Plus-version för 10 kr/månaden och en Premium-version som kostar 39 kr i månaden. Den som väljer Premium-tjänsten får inte bara tillgång till ett obegränsat antal kopplingar, utan får dessutom ta del av kickback-utbetalningar från leverantörer.

5. Matpriskollen.

För de flesta hushåll är mat en av de största kostnaderna varje månad. Genom att skapa en matbudget och planera sina inköp bättre kan du spara tusenlappar.

Med Matpriskollen får du tillgång till veckans reklamblad från alla de stora matkedjorna. På så vis kan du hitta det du vill köpa till det absolut lägsta priset, samt skapa en meny för veckan baserat på vad som är billigt just nu. Appen låter dig dessutom filtrera på olika kategorier av varor och inom hur stort område från dig de olika matbutikerna ska ligga. Du kan dessutom skapa inköpslistor och sätta bevakning på varor du är intresserad av. Matpriskollen är kanske ingen budgetapp i traditionell mening, men är till fantastisk hjälp när du ska göra en matbudget.