verybigimage

Lunar Bloggen

Räcker inte alltid din lön hela månaden?

Har du svårt att få pengarna att räcka? Privatekonom Ann Lehmann Erichsen ger dig tips kring hur du kan spara på bästa sätt och hur du får kontroll på dina utgifter.

Det är dags att vårstäda din ekonomi. Se till att skapa en ny budget och få råd till mer! När du ser över din budget ska du börja med dina fasta utgifter och tänka över din vardagliga konsumtion.


Först lägger du in dina fasta utgifter i den nya budgeten. Hyra, el, försäkringar, abonnemang och lån som exempel. Se över dina utgifter och titta på om detta är något du kan få billigare någon annanstans. Kanske kan du avsluta en prenumeration som inte är speciellt nödvändig och bli av med den avgiften?


När du dragit med kvasten genom din gamla budget ska du lägga till en ny post bland dina fasta utgifter. Sparande. När du har ett fast sparande skapar du en hållbar ekonomi.

Sen kommer vi till din vardagliga konsumtion. Var kritiskt mot dig själv, hur mycket spenderar du egentligen på mat, shopping och nöjen? Behöver du köpa en take-away kaffe varje morgon eller kan du ta med en hemifrån? Testa att tänka igenom ett beslut i minst 24 timmar innan du köper något nytt.

Förlita dig på Lunar. Din Lunar-app hjälper dig att hålla koll på dina utgifter. I din app under ikonen “Utgifter” summeras dina köp och delas upp i olika kategorier. Där kan du gå in och sätta ett maxbelopp för varje kategori. Lunar säger till när du börjar närma dig taket av din budget. Enkelt!

Allt om Lunar-appen

Få ordning på dina abonnemang

Florerar alla möjliga streamingtjänster på ditt konto?

Du har HBO, Netflix, C More och fler därtill. Du har ett gymkort men brukar inte gå dit så ofta som du tänkt dig. Abonnemanget till din telefon köpte du för att du fick ett bra erbjudande när du behövde en ny telefon, men nu är bindningstiden slut och priset är inte alls lika fördelaktigt längre. Priserna på dina abonnemang stiger i det tysta.

Till slut dras det 1 200 kr från ditt konto varje månad för film, musik, gym och annat som du egentligen inte använder eller trivs med. Här kan du göra en stor förändring! Se över dina abonnemang ordentligt och säg upp de som du inte använder. Om du kan spara så mycket som 400 kr blir det nästan 5 000 kr om året.

Sätt själv en gräns på hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga på abonnemang varje månad. Det är ett bra sätt att hålla ner på utgifterna. Skulle du ångra dig eller sakna något är det lika enkelt att starta upp abonnemanget igen!

Läs mer

Kom igång med dina sparmål. Vad sparar du till och hur mycket sparar du varje månad?

De flesta människor har ett mål med sitt sparande. Det krävs inte heller så mycket för att spara lite extra. Skulle du vilja komma igång ordentligt med ditt sparande kan du även ta professionell hjälp.

Skriv ner ett eller fler konkreta mål för vad du sparar till och gör sparandet till en del av din budget varje månad. Det bästa är att alltid göra en överföring till ditt sparande i samband med att du får in din lön på ditt konto.

Starta ett sparmål i din Lunar-app. Du kan starta flera mål för att både spara till sommarsemestern och oförutsedda utgifter. Att spara för oförutsägbara utgifter är ett minst lika viktigt mål.

Skulle du kunna spara 10% av din lön varje månad? Om det känns svårt, fråga dig själv om du skulle kunna leva på 90% av din lön under en månad. Det kan de flesta!

Läs mer om hur du kan spara med Lunar

Har du tappat översikten av din ekonomi?

Det är lätt att tappa kontrollen. Många av oss använder olika banker för olika delar i vår privatekonomi. Idag är Lunar ett perfekt komplement till din gamla bank. I Lunar-appen kan du ansluta din andra bank för att få en översikt över alla dina konton på ett och samma ställe.

Läs mer om våra konton och kort

Vill du göra en skillnad för dig själv och för andra?

Du har säkert medveten om att haven omkring oss fylls med skräp och att mycket av detta är plast. Det är varken fint att se på eller härligt att vistas i. Inte nog med det så kommer våra fiskar och livet under vattnet till stor skada på grund av detta.

Du kan var med att rena havet från plast utan att själv röra så lite som ett finger. Var med och stötta Project Blue och välj själv att bidra med 1-5 kr för varje 1 000 kr du spenderar med ditt Lunar-kort.

Du bidrar genom att klicka på “Project Blue” i din Lunar-app. Du hittar Project Blue under “Produkter”. Du kan sedan följa hur många gram plast du bidragit till att rena från havet med hjälp av ditt bidrag.

Läs mer om Project Blue

Har du skulder som du börjar tröttna på?

När du betalar av ett lån kan det kännas lite som en uppförsbacke. Eftersom att du betalar av både amortering, de lånade pengarna men också ränta. Räntan är priset du betalar för att få låna pengar. Oavsett om räntan som du betalar är hög eller låg så betalar du mer ränta beroende på hur länge du betalar av ett lån. Om du har möjlighet är det en bra idé att betala tillbaka lite extra varje månad på ditt lån. Det går snabbare att betala av lånet och du slipper betala ränta under en lika lång tid. Smart, eller hur?

I Sverige har du fri amorteringssätt. Kontakta din bank för att komma överens om en bättre betalningsplan eller ta reda på hur du kan betala lite extra i månaden.