verybigimage

Kreditvärdighet.

Vad är kreditvärdighet?

Varje gång du ansöker om ett lån kommer långivaren att göra en kreditupplysning på dig. De flesta långivare hämtar sin information från Upplysningscentralen (UC). UC erbjuder kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar. UC får bland annat tillgång till din inkomst de senaste två åren, skulder, din familjesituation samt om du har ekonomiska förutsättningar för att klara av att betala tillbaka ett eventuellt lån.

Dessutom har de en sammanvägd riskprognos för din betalningsförmåga. Det är all denna information sammantagen som brukar kallas kreditvärdighet och som ofta ligger till grund för om du blir beviljad det lån du söker samt vilka villkor du blir erbjuden.

Kreditvärdighet hos Lunar.

Vi på Lunar har valt att inte låta våra kunders chans att få ett lån enbart styras av informationen från UC. Med hjälp av smartare algoritmer och kreditregler kan vi med stor säkerhet förutsäga en kunds betalningsförmåga som komplement till de datapunkter vi från av UC.

Hur påverkar din kreditvärdighet dig?

Om du struntar i att betala en räkning går den först till inkasso. Om du inte betalar då heller går den vidare till Kronofogden. Om du får en anmärkning av dem kommer det synas i alla kreditupplysningar som görs på dig och det blir i princip omöjligt att ta ett lån. De lån du möjligen blir erbjuden brukar inte ha bra villkor (t.ex. en väldigt hög ränta), eftersom du anses vara en kund med hög risk.

Tänk också på att många andra företag t.ex. elbolag, hyresvärdar och mobiloperatörer tar kreditupplysningar och därför också kommer se din betalningsanmärkning. De kan komma att neka dig att bli kund hos dem på grund av anmärkningen hos Kronofogden. Visste du att en betalningsanmärkning finns kvar i hela tre år! Se därför till att alltid betala dina räkningar i tid.

Så kan du påverka din kreditvärdighet.

Tänk efter innan du ansöker om ett lån.

Betala alla dina räkningar i tid.

Försök att amortera så mycket du kan på dina befintliga lån varje månad

Baka ihop dina lån hos en och samma kreditgivare, till exempel Lendify. Du kan bland annat få lägre ränta och ur en ekonomisk synpunkt är det enklare att bara hantera ett lån.

Du bör inte ha för mycket skulder. Se över din ekonomiska situation och försök att inte öka din skuldsättning.